családpolitika

2018.12.05. 08:14

A magyar gyermekek a társadalom kincsei

Bár a CSOK bevezetése óta nem telt el sok idő, népességösztönző hatása már most látszik.

A nemzetközi tapasztalatok alapján azokban az országokban, ahol kiszámíthatóbb a családpolitika, ott jobb a családvállalási kedv is – jelentette ki Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Mint elmondta, hazai viszonylatban is fontos, hogy a családalapítás előtt állók, vagy akár a következő gyermeküket vállalók pontosan tudják, milyen támogatásokra számíthatnak az állam részéről.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS) kutatásokkal járul hozzá a családpolitikához olyan döntésekkel kapcsolatban, mint a családtámogatások, vagy a határon túli magyarok kérdése. Fűrész Tünde a műsorban emlékeztetett arra is, hogy 2018 a családok éve és az új nemzeti konzultáció is tartalmaz a családok támogatására vonatkozó kérdést.

Szabó Anett műsorvezető felvetésére KINCS-ben folyó kutatásokról beszámolva Fűrész Tünde elmondta, bár hosszú idő még nem telt el azóta, hogy a kormány bevezette a CSOK-ot, de annak demográfiai hatásai már érzékelhetők, népességösztönző hatásai erősek.

Az intézet elnöke rávilágított arra a tendenciára is, amely szerint a nagycsaládosok hajlamosak vidékre (vissza)költözni és kevésbé választják a fővárosi létmódot.

 

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában