diákrendezvény

2018.11.08. 13:00

Tizenhárom halottja van egy kaliforniai lövöldözésnek

A támadásért felelős férfiról utóbb kiderült, hogy egy volt katona, Ian David Long, aki egy szórakozóhelyen tüzet nyitott egy diákrendezvény résztvevőire – közölte Geoff Dean, Ventura megye seriffje csütörtökön.

A lövöldözésben Long is meghalt, öngyilkos lett. Kórházba szállítás után meghalt a seriff helyettese, Ron Helus is, aki éppen a lövöldözéskor lépett be a szórakozóhelyre. A helyszínen egyébként hat, szolgálaton kívüli rendőr is volt.

A sebesültek pontos számát egyelőre nem közölték, de bejelentették: 21 sebesültet csütörtökön délelőtt hazaengedtek a kórházból.

Geoff Dean hangsúlyozta: túl korai latolgatni a támadó indítékait, de nem zárható ki, hogy terrorista szándékkal követte el tettét.

Geoff Dean seriff nyilatkozik a tett helyszínén
Fotó: Frederic J. Brown / AFP PHOTO

A Ventura County Star című helyi napilap úgy tudja, hogy legalább 30 lövés dördült el kevéssel szerda éjfél előtt a Borderline Bar & Grill nevű szórakozóhelyen, ahol éppen egy egyetemistáknak szervezett táncest zajlott több száz ember részvételével.

Szemtanúk szerint a támadó fejbe lőtte a bejáratnál álló biztonsági őrt, majd félautomata fegyverével válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Az elkövető füstgránátot dobott a táncparkettre. Többen az ablakokat kitörve próbáltak elmenekülni a támadó elől.

A sheriff hivatalának egyik tisztségviselője, Garo Kuredjian emlékeztetett arra, hogy jó ideje nem volt lövöldözés a Los Angelestől mintegy 60 kilométerre nyugatra fekvő, 130 ezer lakosú városban.

Az elmúlt évtizedek legvéresebb ámokfutásai az Egyesült Államokban

A kaliforniai Thousand Oaks városában történt lövöldözésre reagálva az MTVA Sajtóadatbankja összeállította az elmúlt fél évszázadban elkövetett, sok halálos áldozatot követelő amerikai támadások kronológiáját. Íme, a szörnyű halállista:

1966. augusztus 1.- A Texasi Egyetem egyik tornyából egy ámokfutó több mint egy órán át lövöldözött a járókelőkre, és megölt 14 embert.

1984. július 18. – A kaliforniai San Ysidróban, egy gyorsétteremben egy 41 éves férfi válogatás nélkül agyonlőtt 21 embert. A támadóval egy rendőr végzett.

1991. október 16.- Egy munkanélküli férfi a texasi Killen városának népszerű vendéglőjében 23 embert meggyilkolt, majd magával is végzett.

1999. április 20.- A coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák ámokfutása közben 13 embert lőtt le, majd öngyilkosságot követett el.

2007. április 16. – Blacksburgben, a Virginiai Műszaki Egyetemen egy huszonhárom éves dél-koreai származású diák 32 embert ölt meg, ez a legsúlyosabb mészárlás, amely amerikai iskolában történt.

2009. április 3. – A New York szövetségi állambeli Binghamton egyik közigazgatási épületében 13 embert lőtt le egy férfi.

2009. november 5. – A texasi Fort Hood katonai bázison a hadsereg egyik pszichiátere Allah akbar! (Isten hatalmas) felkiáltással nyitott tüzet bajtársaira, akik közül 13-mal végzett, 42-t megsebesített.

2012. július 20. – A Colorado állambeli Aurora egyik mozijában egy Batman-film éjféli premierjén egy 27 éves férfi 12 embert lelőtt, 70-et pedig megsebesített.

2012. december 14. – A Connecticut szövetségi állambeli Newtownban egy 20 éves férfi 26 embert, köztük 20 gyereket ölt meg egy iskolában. A támadó végül magával is végzett.

2015. december 2. – A kaliforniai San Bernardinóban egy szociális központban feltehetően egy házaspár 14 emberrel végzett. A rendőrség a támadókat üldözés közben lelőtte.

2016. június 12. – A floridai Orlando egyik melegbárjában egy géppuskával felfegyverzett férfi az ámokfutás során 49 emberrel végzett és 53-at sebesített meg. A magát iszlám harcosnak nevező merénylőt a rendőrök lelőtték.

2017. október 2. – A nevadai Las Vegasban egy szálloda 32. emeletéről egy férfi tüzet nyitott a hotel mellett rendezett countryfesztivál vendégeire. Ámokfutása 58 ember életét követelte, 851-en sebesültek meg. Az Egyesült Államok legvéresebb ámokfutását elkövető férfi öngyilkos lett, mielőtt a rendőrség bejutott volna szállodai szobájába.

2017. november 5. – 26 embert megölt és több mint 30-at megsebesített egy fegyveres támadó a dél-texasi Sutherland Springs település baptista templomában. Az elkövető menekülés közben agyonlőtte magát.

2018. február 14. – A floridai Parkland városka középiskolájában egy agresszív magatartása miatt korábban kicsapott 17 éves diák 17 embert mészárolt le, 17-et megsebesített. A tettest letartóztatták.

2018. május 18. – A texasi Santa Fében 10 embert lőtt agyon egy 17 éves diák, tíz másikat pedig megsebesített. A gyanúsított robbanószerkezeteket is elhelyezett a létesítményben és környékén.

2018. október 27. – Egy 46 éves férfi 11 embert lőtt le a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában. A támadót a rendőröknek sikerült elfogni.

Borítókép: kétségbeesett emberek a vérengzés helyszínén

AFP / USA Today / Jeremy Childs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában