Illegális bevándorlás

2018.11.22. 08:19

A Trump-kormány újabb lépéseket tehet a migránskaravánnal szemben

A The Washington Post szerint pénteken léptetik életbe a Maradj Mexikóban című intézkedéscsomagot.

Donald Trump amerikai elnök és kormányzata várhatóan új intézkedéseket hoz az illegális migránsok belépésének megakadályozására a The Washington Post című lap szerdai értesülései szerint.

A lap úgy tudja, az amerikai belbiztonsági minisztérium pénteken lépteti életbe a Maradj Mexikóban című intézkedéscsomagot. Ennek értelmében a migránsoknak a határ mexikói oldalán kell megvárniuk kérelmük elbírálását.

Az eddigi gyakorlat szerint az illegális határátlépők – ha valahogyan mégis sikerült átjutniuk a zöldhatáron – amerikai területen várhatták meg kérelmük hosszas bírósági eljárás utáni elbírálását. Donald Trump azonban mindenképpen véget akar vetni ennek a „csípd el és engedd el” néven emlegetett gyakorlatnak, mert

a tapasztalatok szerint az elfogott, majd szabadon bocsátott illegális migránsok elsöprő többsége eltűnt valahol az Egyesült Államokban.

Az amerikai elnök október elején arról hozott rendeletet, hogy aki illegálisan lépi át a határt, az nem adhat be menedékkérelmet. Ezt a rendeletet azonban a héten egy szövetségi bíró átmeneti időre felfüggesztette. A kormányzat azonban nem tett le arról a szándékáról, hogy elejét vegye a migránskaravánokkal érkezők beözönlésének, és ezt a célt szolgálná a belbiztonsági minisztérium intézkedése. A The Washington Post információi szerint az elnök és tanácsadói, valamint a belbiztonsági tárca képviselői még kedden egyeztettek erről a Fehér Házban.

A lap birtokába került minisztériumi feljegyzés szerint

a migránsoknak bizonyítaniuk kell, hogy Mexikó – ahol jelenleg tartózkodnak – nem biztonságos ország, valamilyen fenyegetéstől vagy üldöztetéstől kell ott tartaniuk. Aki ezt nem tudja igazolni, az nem léphet be az Egyesült Államokba, és a határról vissza is fordítják.

A Maradj Mexikóban című intézkedéscsomag alapvető szakítás az eddigi politikai gyakorlattal. Eddig ugyanis a menedékkérőknek azt kellett igazolniuk, hogy fenyegetésnek és üldöztetésnek a hazájukban vannak kitéve, ott, ahonnan útra keltek, és ezt a fenyegetettséget kellett hosszadalmas bírósági eljárás keretében igazolniuk már az Egyesült Államok területén.

A Fehér Ház nem kommentálta a The Washington Post értesüléseit, a belbiztonsági minisztérium szóvivője Katie Waldman pedig közleményben tudatta, hogy az új intézkedéseket nem ezen a héten vezetik be.

Nem tudni, hogy az amerikai kormányzat egyeztetett-e ezekről az intézkedésekről a december elsején hivatalba lépő új mexikói elnök, Andrés Manuel López Obradorral, vagy az átmeneti időszakot levezénylő munkatársaival. A The Washington Postnak nevük elhallgatását kérő mexikói tisztségviselők azt mondták:

az ország törvényei nem teszik lehetővé, hogy egy másik országban menedéket kérők Mexikóban tartózkodhassanak huzamosabb ideig.

A kaliforniai San Diegóval szemben, a mexikói oldalon fekvő Tijuanában a Fox televízió tudósítása szerint a migránskaravánnak már több mint háromezer tagja várakozik. Sebtében felállított sátrakban, vagy az utca porában élnek, a helybéliek élénk tiltakozása közepette. A tijuanaiak tüntetnek a migránsok ellen, és Donald Trump jelszavát kölcsönözve Mexikó az első!, és Tijuana a tijuanaiaké feliratú táblákkal protestálnak.

Borítókép: Az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai bevándorlók egy vonatnál, amint a csoport továbbindul a Baja Califonia mexikói állambeli Mexicaliból Tijuana határváros felé 2018. november 20-án.

Forrás: MTI/AP/Rodrigo Abd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában