Gyász

2018.10.19. 17:26

Tízezrek búcsúztatták Kercsben az iskolai ámokfutás áldozatait

A Krímben csütörtökön háromnapos gyász kezdődött, a szórakoztató rendezvényeket és műsorokat törölték. A félsziget templomaiban gyászliturgiát tartanak.

5672033 19.10.2018 People mourn during a farewell ceremony in memory of victims of Crimea college attack, in Kerch, Russia, October 19, 2018. On October 17 the college in Crimea's city of Kerch was attacked and hit by an explosion caused by the detonation of an improvised explosive device. Alexandr Polegenko / Sputnik

Több, mint 30 ezren vettek végső búcsút pénteken Kercs főterén a város műszaki szakiskolájában történt vérengzés áldozataitól.

A szertartáson az ámokfutó 20 áldozata közül 17-et búcsúztattak el muszlim és ortodox keresztény imaszóval, a Krím Köztársaság vezetője, Szergej Akszjonov és a helyi parlament vezetője, Vlagyimir Konsztantyinov részvételével. A többieket a szülőföldjükön, a félszigeten kívül temették el.

A rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megtartott kercsi szertartáson a város polgármestere, Szergej Borozgyin összefogásra és az áldozatok hozzátartozóinak támogatására szólított fel.

A helyi kormányzat az életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak 1 millió rubel (4,26 millió forint), a sebesültekének pedig 500 ezer rubel fájdalomdíjat fizet ki, és állja a temetés költségeit is.

A tömeggyilkosság tettesét, Vlagyiszlav Roszljakovot külön fogják eltemetni hozzátartozói.

Az elkövető holttestét orvosszakértői vizsgálatnak vetik alá, a szervezetében alkohol és kábítószer nyomait keresik.

Roszljakov posztumusz pszichológiai és pszichiátriai vizsgálata megkezdődött az ámokfutás indítékainak megállapítására.

A kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke, Alekszandr Basztrikin csütörtökön a Krímbe utazott. A hatóság egyebek között azt akarja kideríteni, hogy hogy mi volt az elkövető agresszivitásának oka, valamint hogy előre kitervelt, avagy spontán támadás történt-e szerdán a kercsi szakiskolában.

A 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanuló Roszljakov 20 embert – 15 diákot és öt felnőttet – agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben.

A támadó egy házi készítésű, srapnellel megtöltött robbanószerkezetet is működésbe hozott.

A lövöldözés és a detonáció következtében több mint félszázan megsebesültek. A sérültek közül pénteken huszat a Krímben, további 23-at pedig a félszigeten kívül, Moszkvában és más orosz nagyvárosok kórházaiban kezeltek.

A nyomozásról eddig nyilvánosságra került információk szerint Roszljakovnak személyes indítékai lehettek.

A médiában oly értesülés is megjelent, hogy a fiatalember többször konfliktusba keveredett az őt egyedül, nagyon szerény körülmények között nevelő anyjával, aki az Oroszországban betiltott Jehova tanúi felekezet követője.

A hatóságok egyebek között arra is igyekeznek választ találni, hogy honnan volt Roszljakovnak pénze fegyvervásárlása.

Borítókép: gyászolók a kercsi ámokfutás áldozatainak búcsúztatásán, 2018. október 19-én.

Forrás: AFP / Alexandr Polegenko / Sputnik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában