megállapodás

2018.10.01. 14:40

Először lesznek kínai püspökök vatikáni zsinaton

Első alkalommal vesznek részt kínai püspökök vatikáni zsinaton – közölte a pápai állam hétfőn.

A bejelentés a Vatikán és Kína szeptember 22-én kötött megállapodását követi, amelyet bírálatok értek a kínai hatóságok által kinevezett katolikus püspökök szentszéki elismerése miatt.

Lorenzo Baldisseri bíboros, a püspöki szinódus főtitkára sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Ferenc pápa két püspököt hívott meg a Kínai Népköztársaságból az egyházgyűlésre. „Úgy vélem, már úton vannak Rómába” – tette hozzá.

A közlés szerint Kuo Csin-caj és Jang Hsziao-ting csengtöi püspökök fognak részt venni a szerdán kezdődő egy hónaposra tervezett zsinaton, amely az ifjúság szerepére fog összpontosítani az 1,2 milliárd hívőt számláló katolikus egyházban.

Baldisseri szerint a Vatikán a múltban többször is meghívott püspököket Kínából, de eddig nem tudtak részt venni az ilyen jellegű tanácskozásokon. Mint mondta, ez az első alkalom, hogy a pekingi vezetés engedélyezte püspököknek, hogy részt vehessenek egy vatikáni zsinaton. Hangsúlyozta: mindez Peking és a Vatikán javuló kapcsolatainak köszönhető a szeptemberi megállapodás nyomán.

A megállapodás keretében a katolikus egyházfő elismerte a jóváhagyása nélkül, csak Peking által kinevezett hét katolikus püspököt, valamint post mortem egy nyolcadik püspököt is.

Az egyezmény bírálói szerint a Vatikán megalázkodott Peking előtt, pedig kérlelhetetlennek kellett volna maradnia ebben a kérdésben.

A kínai püspökök kinevezése áttörést jelent egy olyan vitában, amely több évtizede terhelte a pápai állam és Kína kapcsolatát, akadályozta a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételét. A vita 1951-ig nyúlik vissza, amikor a kommunista Kína megszakította a diplomáciai kapcsolatait a Vatikánnal, és létrehozta az ország becslések szerint 12 millió hívője számára az állami felügyelet alatt működő katolikus egyházát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában