polgárháború

2018.09.08. 16:39

Meghiúsultak a jemeni béketárgyalások

Meghiúsultak szombatra a Genfben kezdett jemeni béketárgyalások, mert a lázadók delegációja nem érkezett meg a konferenciára.

A közvetítőkön keresztül folytatandó megbeszéléseket még csütörtökön tervezték elkezdeni a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a Szanaát és Jemen kiterjedt területeit ellenőrző síita húszi felkelők küldöttsége között.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja szerint a lázadók távolmaradása „nem jelent alapvető akadályt a békefolyamatban”, és hozzátette, hamarosan találkozik képviselőikkel Szanaában és az ománi fővárosban, Maszkatban.

„Az én feladatom nem az, hogy hibáztassak, hanem, hogy megállapodást érjek el” – szögezte le Griffiths.

„Szeretnének ide jönni, de mi nem tudtuk számukra biztosítani a megfelelő körülményeket ehhez” – hangsúlyozta, anélkül, hogy részleteket elárult volna. Az ENSZ-különmegbízott szerint mindemellett megállapodást értek el abban, hogy egy héten belül elkezdjék az orvosi kezelésre szorulók légi úton történő evakuálását Szanaából Kairóba.

Hírügynökségi jelentések szerint az volt a probléma, hogy a jemeni válságba a kormány oldalán beavatkozó, Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció nem adta meg a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy a húszik repülőgépe felszállhasson. Rijád állítása szerint azonban csütörtökön megadták az engedélyeket.

A lázadók emellett ragaszkodtak volna ahhoz, hogy az ENSZ gépe helyett az Oman Air egy gépével utazhassanak, tekintettel Omán pártatlanságára a polgárháborúban, és hogy egyúttal több tucat sebesültet is kimenekíthessenek Ománba.

Háled al-Jamani jemeni külügyminiszter a béketárgyalások elszabotálásával vádolta az Irán támogatását élvező húszikat. Szerinte a világszervezet diplomatája nem volt elég határozott velük szemben. Griffiths ugyanakkor pénteken tárgyalásokat folytatott a Szaúd-Arábia támogatását élvező jemeni kormány delegációjával a hadifoglyok sorsáról, a humanitárius segélyek célba juttatásáról és a szanaai repülőtér újranyitásáról.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia és több arab ország által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció, a világszervezet szerint a világ egyik legsúlyosabb humanitárius krízisét előidézve.

A csütörtökön elkezdeni tervezett genfi békekonferencia volt két év óta az első, sikerrel kecsegtető kísérlet az ellenséges felek tárgyalóasztalhoz ültetésére. A korábbi béketárgyalási kezdeményezések sorra zátonyra futottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában