szerencsétlenség

2018.08.13. 23:11

Mégis van halálos áldozata a helikopter-balesetnek Tádzsikisztánban

Legkevesebb öt halottja van a helikopter-balesetnek Tádzsikisztánban, szemben azokkal a korábbi hírekkel, amelyek szerint a helikopter fedélzetén tartózkodók mindegyike életben maradt.

A tádzsik hatóságok korábbi közlései arról szóltak, hogy a fedélzeten tartózkodó mindegyik ember életben maradt. A korábbi beszámolók a fedélzeten tartózkodó 16-17 emberről szóltak, Davlat Habibov, a tádzsik turizmusfejlesztési bizottság vezetője azonban később a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek megerősítette, hogy 18-an voltak a balesetet szenvedett helikopteren.

Umeda Juszupova tádzsik katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, hogy a helikopteren 13 orosz, egy fehérorosz, és egy spanyol hegymászó utazott a háromfős, tádzsik legénységgel együtt. A halálos áldozatok közül hárman oroszok, ketten pedig a tádzsik legénység tagjai – részletezte.

A spanyol hatóságok az EFE spanyol hírügynökség megkeresésére azonban nem tudták megerősíteni, hogy valóban volt-e spanyol hegymászó is a gépen.

Emomali Rahmon tádzsik elnök részvétét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az elhunyt orosz állampolgárok miatt.

A túlélőket hétfőn evakuálták mentőhelikopterekkel. Juszupova közlése szerint a túlélőket orvosi ellátásban részesítették kimenekítésüket követően.

A tádzsik nemzeti gárda Mi-8-as helikoptere vasárnap a 4200 méter magasban lévő táborból szállt fel, hogy a Fortambek gleccser lábánál fekvő alaptáborba szállítsa a hegymászókat, akik korábban feljutottak a 7495 méter magas Iszmoilí Szomoní-csúcsra. A helikopter röviddel az indulás után kényszerleszállást hajtott végre a Pamír-hegységben uralkodó erős szelek és rossz láthatósági viszonyok miatt – mondta Juszupova.

A korábban Kommunizmus-csúcs nevén ismert Iszmoilí Szomoní Tádzsikisztán legmagasabb csúcsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában