Légzési nehézségeket okoz

2018.08.14. 05:40

Emberre is veszélyes, mérgező algák lepték el Florida egyes partvidékeit

Tömegesen pusztulnak a halak, teknősök, delfinek, sőt, a cetek is.

Captiva, 2018. augusztus 4. A vörösalgák nagymértékû elszaporodása miatt elpusztult halak egyikének partra sodort, felfúvódott teteme a floridai Captiva homokfövenyén 2018. augusztus 3-án. Az El Nino éghajlati jelenség fokozta idõszakos vörösalga-burjánzás csökkenti a tengervíz oxigéntartalmát, ezért a kopoltyúval lélegzõ állatok könnyen megfulladnak. (MTI/EPA/Cristobal Herrera)

A Mexikói-öböl mentén lévő floridai partok strandjai üresen tátonganak, az utcákon és az éttermekben alig látni embereket, a televíziók tudósításai szerint mindenütt átható bűz terjeng, a parton döglött halak garmadája látható.

Az Egyesült Államok déli államának nyugati partjait mérgező algatelepek lepték el: mintegy 240 kilométer hosszan vörös színűre festik a tengert, és a szakemberek szerint terjednek tovább, északi irányban.

Az algák rohamosan pusztítják a tenger élővilágát. Teknőcök, Góliát sügérek, lamantinok tetemeit mossa partra a víz, júliusban például egy nyolcméteres cetcápa is belepusztult az algamérgezésbe.

A héten Sarasotánál kilenc delfin tetemét halászták ki, és a tengerbiológusok most vizsgálják, vajon a vörös alga okozta-e a pusztulásukat. Longboat Key-n a múlt héten öt tonna haltetemet takarítottak el a strandokról.

A Floridai Vadvilágkutató Intézet információi szerint különösen a teknősöket pusztítja az alga: az idei szezonban több mint 450 partra sodródott és elpusztult teknőst szedtek össze, és a kutatók becslései szerint mintegy 300-zal közülük az alga méreganyaga végzett.

A vörös alga megjelenése természetes jelenség, de az idén nagyon elburjánzott.

Ennek okairól megoszlik a tudósok véleménye, de a legtöbben a 2017 nyarán Florida nyugati partvidékén végigsöprő Irma hurrikánnak tulajdonítják. 2004-2005-ben volt hasonlóan erős hurrikánszezon a térségben, és a mérgező algák akkor is elszaporodtak. Más értékelések szerint az erős esőzések átmosták az Okeechobee-tó gátján a tóban lévő mérgező vegyi anyagokat.

Rick Scott, Florida kormányzója több megyében szükségállapotot rendelt el az emberekre is veszélyes, légzési nehézségeket okozó alga veszélye miatt. A szakemberek egyelőre tehetetlenek.

Borítókép: A vörösalgák nagymértékű elszaporodása miatt elpusztult halak egyikének partra sodort, felfúvódott teteme a floridai Captiva homokfövenyén 2018. augusztus 3-án. Forrás: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában