augusztus 20.

2018.08.20. 13:45

Demény Pál kapta a Magyar Szent István Rend kitüntetést

Csak annak az európai nemzetnek lehet jövője, amely nem hagyatkozik külső forrásra, és önerejéből képes megújulni – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn a Magyar Szent István Rend kitüntetés ünnepélyes átadásán, a Sándor-palotában.

Budapest, 2018. augusztus 20. Demény Pál György (Paul Demeny) demográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külsõ tagja, a University of Hawaii volt professzora, a New York-i Népesedési Tanács (Population Council) volt tudományos fõmunkatársa, a Population and Development Review alapítója és volt fõszerkesztõje (j) átveszi a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Áder János köztársasági elnöktõl a Sándor-palotában 2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. MTI Fotó: Mohai Balázs

A köztársasági elnöktől idén Demény Pál népességkutató, demográfus vehette át a kitüntetést, aki – Áder János szavai szerint – egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

„Önmagával szembesíti az immáron valóban vénséges Európát”

Az államfő kiemelte: Demény Pál kérdése, hogy Európa éppen a minden korábbinál hosszabb életet és nagyobb bőséget kínáló, békés jólét korában veszíti el reprodukciós képességét, és számolja fel lassanként önmagát.

„Ha Európa más jövőt szeretne leszármazottai számára, a cselekvés órája nem sokáig halogatható” – idézte Áder János a kitüntetettet, majd szintén Demény Pál egyik írását felidézve hozzátette,

a tartós és rohamos népességfogyás végső soron olyan, mint egy „kollektív nemzeti és civilizációs öngyilkosság”.

Demény Pál György átveszi a Szent István Rendet Áder János államfőtől 2018. augusztus 20-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A kitüntetés átadásakor felolvasott laudációban hangsúlyozták, a történelem a szakmai tapasztalat és a jelen folytonos vizsgálata Demény Pállal azt mondatja, hogy a népesség keveredése, a ki- és bevándorlás a nemzetek hosszú távú gondjait nem oldja meg. A kulcs a családok kiszámítható támogatásában van, csak általuk érhetünk el nagyobb szolidaritást, amikor – megfogalmazása szerint – „az egyéni (..) döntések összeredménye harmóniában van a nemzet, sőt a globális társadalom érdekeivel”.

Demény Pál György (Paul Demeny)

Nyíregyházán született 1932. december 24-én. A debreceni református gimnáziumban fejezte be középiskolai tanulmányait. Ezt követően a közgazdasági egyetemen tanult tovább, majd 1955-től a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népesedésstatisztikai főosztályának munkatársa volt. 1957 elején francia nyelvtudása révén egyik főnöke tolmácsaként jutott ki egy konferenciára Svájcba, ahonnan nem jött vissza. Később az Egyesült Államokba költözött, a Princeton Egyetemen közgazdaságtanból doktorált, a népességtudományra, demográfiára szakosodott. 1966 és 1969 között a Michigani Egyetemen oktatott, ahol 1969-ben professzor lett. 1969-ben a Hawaii Egyetem professzora, valamint a honolului Kelet-Nyugat Népességkutató Intézet alapító igazgatója lett.

1973-ban New Yorkban a Népesedési Tanács (Population Council) alelnöke és az új demográfiai kutatóintézet, a Center for Policy Studies igazgatója lett. Demény Pál György a modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélyévé vált. Az 1986-os évben őt választották a Population Association of America (Amerikai Népességtudományi Társaság) első nem észak-amerikai születésű elnökévé.

Tizenöt év után vezetői posztjáról leköszönt, de főmunkatársként és az általa 1975-ben alapított szakmai folyóirat, a Population and Development Review főszerkesztőjeként tovább dolgozott. Emellett oktatott, előadásokat tartott szerte a világban, szerkesztette a szakma meghatározó folyóiratát, szakértőként segítette az ENSZ, a Világbank és más nemzetközi szervezetek munkáját. 2012-ben nyugdíjba vonult.

Magyarországra a nyolcvanas években térhetett vissza először, majd a rendszerváltás után az amerikai mellett ismét magyar állampolgár is lett. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső taggá választotta. Akadémiai székfoglaló előadását „Európa népességpolitikai dilemmái a huszonegyedik század kezdetén” címmel tartotta. Nem sokkal nyugdíjba vonulása után Budapestre költözött feleségével, Boga Marianna főorvossal.

Demény Pál György fő kutatási területe a halandósági táblák, a stabil népességmodellek, becslési eljárás az adathiányos országok demográfiai folyamatainak elemzéséhez, a történeti demográfia, a népességváltozás és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatok és ezek politikai vonatkozásai.

Számos tanulmányt publikált rangos folyóiratokban, tudományos munkái közül legismertebb az Ansley J. Coale-lal közösen írt Regional Model Life Tables and Stable Populations (1966) című könyve, valamint a Resources and Population (1996), amelynek társszerkesztője volt. Magyarul 2016-ban jelent meg könyve Népességpolitika a közjó szolgálatában címmel.

2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat kitüntetést.

 

 

Születést ösztönző javaslatok

Demény Pál György az MTI-nek úgy nyilatkozott: örömmel és büszkeséggel fogadja a kitüntetést.

Mint mondta, szerinte noha manapság már sok szó esik erről a statisztikai tényről, a népességváltozás azonban évről évre alig észrevehető. „A status quo fenntartása azonban olyan demográfiai lejtőt eredményez, amely hosszú távon nemzeti megsemmisüléshez vezet” – jegyezte meg a szakember.

Demény Pál György (Paul Demeny) demográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a University of Hawaii volt professzora, a New York-i Népesedési Tanács (Population Council) volt tudományos főmunkatársa, a Population and Development Review alapítója és volt főszerkesztője, miután átvette a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Rámutatott, hogy a születések száma egyéni döntések eredménye és a döntések szabadsága alapvető, meg nem kérdőjelezhető személyes jog. Ugyanakkor összességükben

ezeknek a döntéseknek harmóniában kell lenniük a közérdekkel.

„Ennek megteremtése a népességpolitika feladata. Magyarország, európai összehasonlításban bőkezűen támogatja a családokat, növelve a gyermekvállalási kedvet és a valószínűséget, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek és egészséges, jól képzett felnőttekké váljanak” – húzta alá a demográfus.

Kiemelte: Európában példamutató módon a magyar politika kitűzött célja egy olyan termékenységi szint elérése, amely hosszú távon biztosítaná a népességszám stabilizációját.

A szakember kiemelte három olyan unortodox javaslatát, amelyek születést ösztönzők, ugyanakkor általános politikai és etikai érvekkel is alátámasztottak

„Az egyik szavazati jogot adna minden állampolgárnak, korra való tekintet nélkül. A kiskorúak szavazati jogát édesanyjuk vagy ritka esetben nevelőszülőjük, gyakorolná. Egy másik javaslatom visszaállítaná a tradicionális társadalmakban egykor meglévő kapcsolatot az időskorúak anyagi biztonsága és felnevelt gyermekeik gazdasági teljesítménye között. Egy harmadik javaslatom megteremtené a teljes támogatottságú anyaság intézményét sokgyermekes családok számára”

– fejtette ki.

A demográfus szerint ezekre a reformokra megérett az idő, és ha Magyarország élen járna a bevezetésükben, az példaként szolgálna sok más alacsony termékenységű ország számára, különösen Európában.

A legmagasabb állami kitüntetés, a Magyar Szent István Rend.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint fogalmazott, „Európa demográfiai marginalizációja a világ össznépességén belül elkerülhetetlenül folytatódni fog a 21. század folyamán. Ami elkerülhetetlen, azon felesleges sajnálkozni. Európa fő feladata – mint Magyarországé is – a demográfiai lejtőn való megállás és ily módon a hosszú távú népességstabilizáció biztosítása, saját népességének vitalitására támaszkodva. Ha a politikai bátorság és akarat meg van erre, a cél elérhető” – jelentette ki.

Borítókép: Demény Pál György (Paul Demeny) átveszi a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. augusztus 20-án.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában