Föld alá zárva

2018.07.05. 09:29

Versenyt futnak az idővel a barlangban rekedt gyerekekért a mentőcsapatok

Az időjárás a legnagyobb aggálya a thaiföldi Tham Luang-barlangrendszerben rekedt tizenkét diák és edzője kimentésén dolgozó csapatoknak, amelyek igyekeznek a gyerekek számára minél könnyebben járhatóvá tenni a jelenleg egyetlen menekülési útvonalat, mielőtt megérkezik a péntekre jelzett újabb esőzés - mondta el a mentési munkálatokat vezető tartományi kormányzó, Narongszak Oszotthakorn.

Thai divers carry supplies as rescue operations continue for 12 boys and their coach trapped at Tham Luang cave at Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province on July 5, 2018. Thai rescuers vowed to take a "no risk" approach to freeing 12 boys and their football coach from a flooded cave, as fresh video emerged on July 4 showing the team in good spirits following their astonishing discovery nine days after going missing. / AFP PHOTO / YE AUNG THU

„Az időjárás aggaszt minket a legjobban” – hangsúlyozta csütörtökön Narongszak Oszotthakorn. „Nem kockáztathatjuk, hogy a barlangot újra elárassza a víz” – szögezte le.

A helyi vezető arra kérte a haditengerészet kimenekítést tervező különleges egységét, próbálja meg felmérni, mekkora kockázattal járna a csoport kihozása azon az útvonalon, amelyen át a szakértői segítség eljutott hozzájuk és ehhez milyen szintű felkészültséget kellene elérniük. A kormányzó szerint az is elképzelhető, hogy először csak a megfelelő állapotban lévő fiatalokat hozzák ki a barlangból.

A mentőcsapatok abban reménykednek, hogy sikerül eléggé lecsökkenteniük a vízszintet az elárasztott barlangrendszerben ahhoz, hogy a gyerekeknek egyáltalán ne vagy alig kelljen víz alá merülniük. A sikeres mentés érdekében a fiatalok gyorstalpaló búvároktatásban részesültek.

Ugyanakkor a péntekre jelzett eső romba döntheti a mentőcsapatok terveit. Thaiföldön jelenleg monszun évszak van és pillanatok alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat le. A monszuneső volt az oka annak is, hogy a gyerekek és 25 éves edzőjük a barlang fogságába estek, miután egyelőre ismeretlen okból ott fejezték be az aznapi fociedzést.

Narongszak Oszotthakorn elmondta, gondosan kiszámolták, mennyi idejük van a csoport kimentésére, mielőtt az eső miatt esetleg újra vízzel töltődne fel a barlang.

A kiút több kilométer hosszú, és vannak benne nehéz, víz alatti szakaszok. A csoporttal együtt a barlangban tartózkodó mentőegységek azon dolgoznak, hogy a fiatalok megfelelő formába kerüljenek a meneküléshez, és megtanulják használni a búvárfelszerelést. Míg helyi tisztségviselők szeretnék mielőbb kihozni a gyerekeket, a tapasztalt búvárokat nyugtalanítja a lehetőség, hogy a képzetlen fiúkat úszva hozzák ki a helyenként mennyezetig érő, sötét és zavaros vizekben. Utóbbiak szerint biztonságosabb lenne egyszerűen elegendő élelemmel ellátni a csoportot, és megvárni, amíg kiszárad a barlangrendszer. Ez azonban hónapokig eltarthat, mert Thaiföldön a monszun általában októberben ér véget.

„Több kilométeren át víz alatt kellene közlekedniük a teljes sötétségben”

- mutatott rá a mentésben részt vevő haditengerészeti egységnek logisztikai segítséget nyújtó Claus Rasmusen Thaiföldön dolgozó búvároktató. „Bonyolult ügy” – tette hozzá.

Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket. Azóta orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémája keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

Borítóképünkön a mentőcsapatok tagjai a barlang bejáratánál 2018. július 5-én.

Fotó: AFP / Ye Aung Thu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában