Thaiföld

2018.07.03. 06:37

Még nem tudni, mikor szabadulhatnak ki a barlangban rekedt diákok

Egyelőre nem lehet megmondani, mikor juthat felszínre a barlangban rekedt 12 diák és fociedzőjük Thaiföldön, mert a vízszint még nem apadt le annyira, hogy biztonságosan ki tudják őket hozni - közölte a délkelet-ázsiai ország hadserege kedden. 

A family member shows a picture of four of the twelve missing boys near the Tham Luang cave at the Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai on July 2, 2018. Twelve boys and their football coach trapped in a flooded Thai cave for nine days were "found safe" on late July 2, in a miracle rescue after days of painstaking searching by divers. / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA / CORRECTION: “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by LILLIAN SUWANRUMPHA has been modified in AFP systems in the following manner: [A family member shows a picture of four of the twelve missing boys near the Tham Luang cave at the Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai on July 2, 2018.] instead of [A happy family member shows the latest pictures of the missing boys taken by rescue divers inside Tham Luang cave when all members of children's football team and their coach were found alive in the cave at Khun Nam Nang Non Forest Park in the Mae Sai district of Chiang Rai province late July 2, 2018]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

A heves esőzések következtében megemelkedett vízszint miatt az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány Tham Luang-barlangrendszerében rekedt tizenhárom fős csoportnak ez idő alatt búvárórákat adnak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel. Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn közölte:

„Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. (...) A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból, és aztán kihozzuk őket.”

A vízelvezetés terve azonban egyelőre sikertelennek mutatkozik, az áradásokat okozó esős évszak általában szeptember-októberig tart, s félő, hogy a barlang vízszintje sem fog addig apadni. A hatóságok ezért döntöttek úgy, hogy ha addig nem sikerül felszínre hozni a csapatot, búvároktatásban részesítik őket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben.

A diákok és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben, hétfőn – csodával határos módon – élve találták meg őket. Megtalálásuk után orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

Nem tudják meddig tart, de nem hónapokig

A mentést vezető tartományi kormányzó kedden cáfolta azt a korábbi hírt, amely szerint hónapokba is beletelhet, amíg sikerülhet kimenteni a diákokat. Narongsak Osottanakorn azt mondta, kimentésük biztosan nem kedden valósul meg, de még nem lehet tudni pontosan, hogy mikor.

Beszámolt arról is, hogy közvetlen telefonvonalat létesítettek a gyerekekhez, amelyen keresztül a tisztviselők és a szülők keddtől érintkezésbe léphetnek velük.

A kormányzó szerint a víz fokozatosan apad a barlangban, azt szeretnék, hogy kiszáradjon az elárasztott terület, s csak ezután mentenék ki a csapatot.

A vezető nevetségesnek nevezte azt a beszámolót, amely szerint hónapokig is eltarthat a mentés. A thai haditengerészet egy tisztje kedden nyilatkozott úgy, hogy akár négy hónapig is elhúzódhat a művelet.

Borítóképünkön egy hozzátartozó a barlangban rekedt gyerekekről készült képet mutatja, miután megtalálták őket július 2-án.

Fotó: Lillian Suwanrumpha / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában