Thaiföld

2018.07.03. 06:37

Még nem tudni, mikor szabadulhatnak ki a barlangban rekedt diákok

Egyelőre nem lehet megmondani, mikor juthat felszínre a barlangban rekedt 12 diák és fociedzőjük Thaiföldön, mert a vízszint még nem apadt le annyira, hogy biztonságosan ki tudják őket hozni - közölte a délkelet-ázsiai ország hadserege kedden. 

A heves esőzések következtében megemelkedett vízszint miatt az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány Tham Luang-barlangrendszerében rekedt tizenhárom fős csoportnak ez idő alatt búvárórákat adnak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel. Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn közölte:

„Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. (...) A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból, és aztán kihozzuk őket.”

A vízelvezetés terve azonban egyelőre sikertelennek mutatkozik, az áradásokat okozó esős évszak általában szeptember-októberig tart, s félő, hogy a barlang vízszintje sem fog addig apadni. A hatóságok ezért döntöttek úgy, hogy ha addig nem sikerül felszínre hozni a csapatot, búvároktatásban részesítik őket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben.

A diákok és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben, hétfőn – csodával határos módon – élve találták meg őket. Megtalálásuk után orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

Nem tudják meddig tart, de nem hónapokig

A mentést vezető tartományi kormányzó kedden cáfolta azt a korábbi hírt, amely szerint hónapokba is beletelhet, amíg sikerülhet kimenteni a diákokat. Narongsak Osottanakorn azt mondta, kimentésük biztosan nem kedden valósul meg, de még nem lehet tudni pontosan, hogy mikor.

Beszámolt arról is, hogy közvetlen telefonvonalat létesítettek a gyerekekhez, amelyen keresztül a tisztviselők és a szülők keddtől érintkezésbe léphetnek velük.

A kormányzó szerint a víz fokozatosan apad a barlangban, azt szeretnék, hogy kiszáradjon az elárasztott terület, s csak ezután mentenék ki a csapatot.

A vezető nevetségesnek nevezte azt a beszámolót, amely szerint hónapokig is eltarthat a mentés. A thai haditengerészet egy tisztje kedden nyilatkozott úgy, hogy akár négy hónapig is elhúzódhat a művelet.

Borítóképünkön egy hozzátartozó a barlangban rekedt gyerekekről készült képet mutatja, miután megtalálták őket július 2-án.

Fotó: Lillian Suwanrumpha / AFP

 

Ezek is érdekelhetik