az áldozatok száma egyre csak nő

2018.07.24. 06:15

Futótüzek Görögországban: háromnapos nemzeti gyászt hirdettek

Felfoghatatlan pusztítást végzett a tűz, a legfiatalabb áldozat egy csecsemő lehet.

EDITORS NOTE: Graphic content / People watch a wildfire in the town of Rafina, near Athens, on July 23, 2018. At least 20 people have died and more have been injured as wild fires tore through woodland and villages around Athens on Monday, while blazes caused widespread damage in Sweden and other northern European nations. More than 300 firefighters, five aircraft and two helicopters have been mobilised to tackle the "extremely difficult" situation due to strong gusts of wind, Athens fire chief Achille Tzouvaras said. / AFP PHOTO / ANGELOS TZORTZINIS

Már legalább hatvan ember vesztette életét a görögországi erdőtüzekben – közölte kedden az Athéntól keletre fekvő Rafina kikötőváros polgármestere a Szkai tévének nyilatkozva. Alekszisz Ciprasz örög miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett ki.

Athén környékén hétfő délután óta tombol a tűzvész. A Reuters hírügynökség korábbi jelentése szerint legalább hét ember égett halálra az Athéntól nagyjából 30 kilométerre fekvő Mati település egyik autópályáján. Egy szemtanú legalább négy megégett holttestet látott az úton: egy embert egy kocsiban, egy másikat egy jármű alatt, két áldozatot pedig egy motorbiciklin ért utol a vég.

Kedd reggel a görög vöröskereszt és egy helyi tisztviselő azt közölte, hogy újabb holttestekre bukkantak. Az újabb 26 halottat az Attika félszigeten, Athéntól keletre fekvő Rafina tengerparti város környékén találták. A településen 150-en megsebesültek a lángokban. A szomszédos Matit teljesen felégette a tűz. Kedd délután Evangelosz Burnusz, Rafina polgármestere közölte: A halálos áldozatok száma folyamatosan nő, már meghaladta a hatvanat.

Kiégett autóroncsokat néz egy férfi, miután az Athén térségében pusztító bozóttűz felperzselte a fővárostól keletre fekvő Matit 2018. július 24-én. Fotó: EPA/Jánisz Koleszidisz / MTI

A halászok, a parti őrség és a nyaralók kis csónakokon több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek az emberek – számolt be az ERT görög állami rádió.

A főváros környékén szükségállapotot hirdettek.

A Reuters jelentése szerint a szerencsétlenül jártak Mati tengerpartjára igyekeztek a gyorsan terjedő tűzvész elől. Médiaértesülések szerint számos ember Mati környékén a tengerparti Rafinába menekült, hogy a tenger mellett leljen menedéket.

Fotó: AFP / VALERIE GACHE

A görög parti őrség közlése szerint Rafina tengerparti városban is vannak halálos áldozatok, és legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. A dpa német hírügynökség jelentése szerint

a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart irányába.

A világhálóra feltöltött képeken hatalmas, gomolygó füstfelhők, egy autópályán készült felvételen pedig az út mindkét oldalán tomboló lángok láthatóak.

A görög tűzoltóság figyelmeztetett: félő, hogy ahogy folynak a mentési és a tűzoltási munkálatok, a halálos áldozatok száma tovább fog nőni.

Tűzoltó locsolja az Athén térségében pusztító bozóttüzet. Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Az egészségügyi minisztérium előzetes információi szerint a görög főváros körüli tűzvészben 56 ember sérült meg, közülük 11-en súlyosan. Dimitrisz Canakopulosz görög kormányzati szóvivő a sérültek számát 69-re tette, a görög tűzoltóság 90-re. A Guardian szerint

a kormányszóvivő azt mondta, a legfiatalabb áldozat egy hat hónapos csecsemő volt, aki a füstmérgezésben miatt halt meg.

A BBC brit műsorszóró beszámolója szerint több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a lángokat, amelyek kiterjedését egyelőre nehéz megállapítani. A munkálatokban a görög hadsereg is részt vesz.

Kineta, Görögország
Fotó: VALERIE GACHE / AFP

Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a futótüzek megfékezéséhez, elsősorban légi és szárazföldi eszközökre van szüksége. Először Ciprus ajánlotta fel segítségét, tűzoltókocsikat és személyzetet ígért Görögországnak. Ezután több másik ország csatlakozott: Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden táviratot küldött Prokopisz Pavlopulosz görög államfőnek és Alekszisz Ciprasz kormányfőnek részvétét nyilvánítva az erdőtüzek okozta halálesetek miatt és egyben felajánlotta, hogy Moszkva minden szükséges segítséget megad Athénnak a természeti katasztrófa következményeinek elhárításához.

A horvát védelmi minisztérium közölte, hogy kész küldeni két tűzoltórepülőt. Törökország ugyancsak felajánlotta, hogy tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel segíti az oltást, és kérés esetén háromnegyed órán belül a helyszínre érkezhet légi egysége.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnöke együttérzését fejezte ki és szintén két tűzoltórepülőt ajánlott fel. Az izraeli külügyminisztérium szintén tudatta, hogy kész bekapcsolódni az oltásba, és emellett orvosi segítséget is felajánlott az erdőtüzek sérültjeinek kezelésében.

A Reuters egy szemtanújának korábbi közlése szerint

Athéntól keletre legalább 100 otthonra és 200 gépjárműre terjedtek át a lángok.

A hatóságok felszólították a tüzek által érintett és veszélyeztetett, Athéntól nyugatra fekvő, tengerparti Kineta térség lakosságát, hogy hagyják el otthonaikat. A Kinetából felszálló füst a negyven kilométerre fekvő fővárosig is eljutott.

Rafina, Görögország
Fotó: AFP

Az Athént a tőle nyugatra fekvő Korinthoszt összekötő sztrádát lezárták, a vonatjáratokat törölték. Hétfő délután a térségben a lángok fenyőfák százait perzselték fel, az így keletkezett füst az athéni Akropoliszig gomolygott.

Egyelőre nem világos, mi okozta az Athén körüli tüzeket, ugyanakkor az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős szélmozgással párosult.

Cikkünket frissítjük!

Borítókép: Rafina, Görögország. Forrás: AFP / ANGELOS TZORTZINIS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában