identitás

2018.07.24. 20:08

Feszületet helyezne el a középületekben az egyik olasz kormánypárt

A Liga kisebbik kormánypárt erre vonatkozó törvényjavaslatot terjesztett be kedden az olasz parlamentben. A javaslat értelmében így a többi között vasútállomásokon, repülőtereken és kikötőkben is elhelyeznék a keresztény vallási szimbólumokat. Az előírás ellen vétőket 1000 euró (310 ezer forint) pénzbírsággal sújtanák.

„A társadalmunkat jellemző vallási jelképek eltüntetése nem jelent mást, mint azoknak az alapelveknek a megkérdőjelezését, amelyek identitásunkat meghatározzák. A kisebbségek tiszteletben tartása nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk történelmünk, kultúránk és hagyományaink szimbólumairól” – olvasható az öt cikkelyből álló törvénytervezet szövegében, amelyet a jobboldali Liga több ismert képviselője terjesztett a törvényhozás elé.

Évek óta társadalmi vita övezi a római katolikus többségű Olaszországban a feszületek kihelyezését a középületekben, a kérdés különösen az osztálytermek tekintetében számít kényesnek.

Az olasz kormány 2014-ben nyert pert az iskolák oktatótermeiben kihelyezett feszületekkel összefüggésben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). Az EJEB Nagykamarája akkor felmentette a római kormányt az emberi jogok megsértésének vádja alól. 2009-ben első fokon egy Olaszországban élő kétgyermekes finn anyának adott igazat a törvényszék. Az ateista meggyőződésű nő az osztálytermekben kifüggesztett kereszteket a vallásszabadság megsértésének tekintette.

Június 1-jétől tették kötelezővé a kereszt kifüggesztését az önálló német tartománynak számító Bajorország állami intézményeinek hivatali épületeiben. A Keresztényszociális Unió (CSU) által alkotott tartományi kormány áprilisban rendelte el, hogy „Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként” keresztet kell elhelyezni a szolgálati épületek bejáratánál, jól látható helyen. Az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézményekre nem vonatkozik a kötelezettség, számukra csak ajánlott a kereszt kifüggesztése, éppen úgy, mint a helyi önkormányzatoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában