Áldozatvállalás

2018.07.08. 11:09

Benkő: a katonák a béke megőrzését szolgálják

A fővárosi Hősök terén csaknem háromszáz, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét.

Budapest, 2018. július 8. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a fõvárosi Hõsök terén tartott altisztavatáson 2018. július 8-án. Az avatáson csaknem háromszáz, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A katonák nem háborúra készülnek, a biztonság és a béke fenntartásáért teljesítenek szolgálatot – hangoztatta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a vasárnap Budapesten tartott altisztavatáson.

A fővárosi Hősök terén csaknem háromszáz, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét.

A miniszter kettős ünnepnek nevezte az avatást:

a Magyar Honvédség 278, az ország és a magyar emberek biztonsága érdekében elhivatott, jól felkészült fiatallal lett gazdagabb,

akik pedig révbe értek, azzá váltak, amivé szerettek volna, s a továbbiakban annak a hivatásnak élhetnek, amit célul tűztek ki maguknak.

Az altiszteknek azt mondta: olyan hivatás gyakorlását választották, amely minden körülmények között teljes embert kíván. Mostani esküjükkel elkötelezték magukat arra, hogy tudásuk és képességeik legjavával szolgálják Magyarországot, a magyar emberek békéjét és biztonságát – jelentette ki Benkő Tibor. Megfogadták azt is, hogy a békéért, a biztonságért, bajtársaik védelméért, ha kell, életük kockáztatásával, akár feláldozásával is végrehajtják feladataikat – fűzte hozzá, hangsúlyozva:

köszönet, hála és elismerés illeti őket ezért az egyedülálló áldozatvállalásért.

A miniszter kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség vezetése és a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a „nemes és embert próbáló feladatokat” korszerű felszereléssel, modern fegyverzettel tudják ellátni.

Ezt a célt szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelyben a haditechnikai fejlesztésen túl, a katonákról való gondoskodás is megtalálható.

Korom Ferenc vezérkari főnök köszöntőjében rámutatott, hogy a Magyar Honvédségben kulcsszerepük van az altiszteknek: összekötő kapocsként állnak az állomány és a katonai vezetők között. Felelősségük van a kiképzésben, de sok esetben a technikai rendszerek üzemeltetése is az ő feladatuk – mondta.

Az esküt tett altisztek az ünnepségen elmondták az úgynevezett altiszti hitvallást, az ünnepi mozzanat a hagyományos kardrántással ért véget.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a budapesti Hősök terén tartott altisztavatáson 2018. július 8-án.

Forrás: MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában