Iszlám Állam

2018.06.08. 07:45

Háborús bűnök elkövetésével gyanúsítanak egy bevándorlót a francia hatóságok

Őrizetbe vettek egy volt iraki menekültet a francia hatóságok, mert a férfi a gyanú szerint háborús bűncselekményeket követett el az Iszlám Állam (IÁ) dzsihádista szervezet egyik vezetőjeként Irakban - közölte a párizsi ügyészség csütörtökön.

A gyanúsított személyazonosságát nem fedték fel a hatóságok, ugyanakkor a hírt először közlő TF1 francia tévécsatorna Ahmed H.-ként azonosította a férfit. Terrorizmussal is gyanúsítják.

Az iraki hatóságok gyanúja szerint a 33 éves Ahmed H. a Bagdadtól mintegy 100 kilométerre északra fekvő Tikrít és Szamarra térségét uralta mint az Iszlám Állam helyi vezetője. A dzsihádista szervezet fegyveresei iraki offenzívájuk első napjaiban, 2014 júniusában mintegy 1700, főként síita újoncot lőttek agyon, akik megszöktek a Tikrít város melletti Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, de a legtöbb újoncot tömegsírokba lőtték. Ahmed H. a feltételezések szerint részt vett a tömegmészárlásban, ezért gyanúsítják háborús bűncselekmények elkövetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában