Adatgyűjtés

2018.06.20. 08:56

2021-ben népszámlálás lesz Magyarországon

Előtte nyilatkozhatunk arról, szeretnénk-e, ha személyazonosító adatra is rákérdezne a kérdőív.

Bõs, 2017. szeptember 25. Gyerekek játszanak a bõsi Magyar Tanítási Nyelvû Óvodában 2017. szeptember 25-én. Az intézményben ezen a napon elindították és bemutatták a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki részét. A program, amely részben követi, részben pedig párhuzamosan fut a magyarországi óvoda- és bölcsõdefejlesztési programokkal, Trianon óta a határon túli óvodákat célzó legnagyobb befektetés, anyagi kerete 17,1 milliárd forint. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdától véleménykutatást végez, hogy felmérje, mit gondolnak az emberek a személyazonosító adat megkérdezésével történő népszámlálás lehetőségéről.

A KSH szerint a személyazonosító adatok (például a név) felhasználása lehetővé tenné az állami nyilvántartásokban meglévő adatok átvételét, tehát a kérdőív rövidebb lehetne, és mindenki gyorsabban végezhetne a válaszadással. A legutóbbi két népszámlálás során nem vettek fel személyazonosító adatokat, egyedül a megkérdezettek lakcímét rögzítették, de később ezt is leválasztották a kérdőívek adatairól. Az Európai Unióban ugyanis egyedül Magyarországon és Szlovákiában nem szükséges semmilyen személyes azonosítót megadni a népszámlálás során.

A népszámláláskor összegyűjtött adatokat egyébként a KSH a személyazonosító adattól megfosztva tárolná, és az adatok közlésére pedig továbbra is kizárólag összesített formában kerülhetne sor, ez garantálná a személyek beazonosíthatatlanságát.

A július 22-ig zajló véleményfelmérés két csatornán történik. A válaszadók egy részét, 6 ezer embert összeírók keresnek majd fel, további 16 ezer ember pedig önálló internetes kitöltéssel vehet részt a felmérésben.

A válaszadás önkéntes és anonim, a kérdőív kitöltése 25-30 percet vesz igénybe – áll a KSH honlapján.

Borítókép: Gyerekek játszanak a bősi Magyar Tanítási Nyelvű Óvodában 2017. szeptember 25-én.

Forrás: MTI / Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában