ibö

2018.05.14. 13:04

Vádat emelt egy idegengyűlölő szervezet tagjai ellen az osztrák ügyészség

Uszítás és az egyesülési jog megsértése miatt vádat emelt a grazi ügyészség az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) nevű szélsőjobboldali, idegengyűlölő szervezet tíz vezetője és hét aktivistája ellen.

Néhány vádlott ellen kényszerítés és anyagi kár okozása miatt is eljárás zajlik – tudatta az illetékes hatóság hétfőn.

„Az IBÖ képviselői úgy látják, hogy a multikulturalizmus, a liberalizmus és az iszlamizáció fenyegeti az európai kulturális identitást”

- tudatta az ügyészség.

„Az IBÖ és aktivistái az Európában élő népcsoportok szigorú szétválasztását szorgalmazzák, és elutasítják az etnikumok kulturális keveredését”

- tette hozzá.

A menekülthullámot övező félelmet meglovagoló mozgalom provokatív akcióinak köszönhetően vált ismertté Ausztriában. Az ügyészség szerint az egyesület arra használta az osztrák lakosság rettegését, hogy az iszlám és a terror között egyenlőségjelet tevő, minden Ausztriában élő muszlimban potenciális terroristát sejtő eszméit terjessze.

Az ügyészség a többi között az IBÖ egyik 2016. áprilisi akcióját is ismertette. A vádlottak közül többen ismeretlen személyazonosságú szimpatizánsokkal együtt 16 méter széles transzparenst gördítettek le egy grazi épület tetejéről, amely a zöldek stájerországi pártközpontjának is helyet adott. Ezen „Az iszlamizáció halált okoz” felirat állt. A szervezet egyik vezető tagja ezt követően művérrel öntötte le a plakátot, és hangosbemondón keresztül azt hirdette, hogy a zöldek és a szociáldemokraták a terror bűnrészesei, és ők importálták azt Európába.

A grazi ügyészség által április 30-án perbe fogott vádlottak többsége a 2012-ben létrehozott egyesület alapító tagja. Az egyletet számos aktivista támogatja, forrásait túlnyomórészt tagdíjakból és adományokból szerzi.

Két vádlott 2016-ban céget alapított a szervezet propagandaanyagainak előállítására és terjesztésére – fűzte hozzá az ügyészség. Az egyenruhára hajazó mellények, kabátok, nadrágok, illetve plakátok, kitűzők, matricák, könyvek és hanghordozók árusításának köszönhetően a vállalatalapítók jelentős haszonra tettek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában