váratlan visszalépés

2018.05.05. 08:25

Mégsem pályázik Izrael a kétéves ENSZ BT-tagságra

Izrael Németországgal és Belgiummal volt eddig versenyben a nyugati-demokratikus országok csoportját a BT-ben képviselő két helyért, amelyet jövő januártól kell majd két országnak betöltenie.

Mégsem pályázik Izrael az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) betölthető kétéves tagságra – jelentette be pénteki közleményében Izrael ENSZ-képviselete.

Izrael percekkel azelőtt jelentette be visszalépését, hogy megkezdődött a pályázó országok képviselőinek meghallgatása helyi idő szerint péntek délután.

A váratlan visszalépéssel garantálttá vált, hogy Németországot és Belgiumot választják majd meg BT-tagnak a júniusban tartandó szavazáson.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó, valamint tíz, kétéves ciklusokra megválasztott nem állandó tagja van. A nem állandó tagokat a regionális csoportokból választják ki. Izrael 55 éven keresztül nem volt tagja egyik regionális csoportnak sem, és emiatt több pozíció betöltésére nem volt lehetősége a világszervezetben. Végül 2000-ben a nyugat-európai és egyéb csoport (WEOG) hívta meg tagjai közé a zsidó államot, kezdetben ideiglenes jelleggel, majd később korlátlan időre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában