áttörni a falat

2018.05.28. 13:17

Kelemen Hunor szerint a román politikusok továbbra is elutasítják a magyar autonómiát

Az RMDSZ elnöke szerint a romániai magyarságnak 28 év alatt sem sikerült áttörnie az autonómiával kapcsolatos előítéletek falát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az Erdélyi Magyar Televíziónak adott interjújában (amit a Transindex.ro szemlézett) az RMDSZ megbízásából a múlt év végén, ez év elején készített közvélemény-kutatásra hivatkozva kijelentette: 1990 óta javarészt sikerült lebontani azokat az ellenérzéseket, amelyek a román társadalomban az önálló magyar iskolákkal vagy a kétnyelvű feliratozással szemben megnyilvánultak, az autonómiatörekvések megítélésében azonban semmiféle változás nem történt.

Az autonómia fogalma ma is erős, érzelmi töltetű elutasítást vált ki a román társadalomban.

A Kulcsár-Terza József képviselő által beterjesztett székelyföldi autonómia-tervezet parlamenti vitája – Kelemen Hunor szerint – annyi újdonságot hozott, hogy a román politikusok egy része megpróbálta visszafogottan kezelni a kezdeményezést. Hozzátette: a képviselők változatlanul nem akarnak őszinte párbeszédet folytatni erről a kérdésről. Azt is megjegyezte, hogy a kulturális autonómia tervezete is évek óta ott van a parlamentben, de épp RMDSZ késlelteti a szavazásra bocsátását, mert el szeretné kerülni, hogy ebben a kérdésben is elutasítás szülessen.

„Gyakorlatilag azt látjuk, hogy 28 év alatt akármivel próbálkoztunk, egyszerűen nem sikerült áttörni az előítéletek falát. (...)

Az autonómiához továbbra is úgy viszonyul a román társadalom nagyon nagy többsége, mint ami Romániát veszélyezteti, Románia területi integritását veszélybe sodorja. Ha nem tudunk ezen áttörni, akkor minden héten benyújthatunk egy autonómiatervezetet, és le fogják szavazni.

A kérdés az, hogy lehet ezen áttörni. Nincsen jó receptünk. (...) Nagyon sokféleképpen próbálkozunk, de nem találtuk meg sajnos a megoldást, és nem biztos, hogy ez kizárólag a mi hibánk” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke hozzátette: az RMDSZ parlamenti frakciói támogatták a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott és beterjesztett autonómiatervezetet, noha a szövetségnek saját kidolgozott, de be nem terjesztett tervezete is van, amely különbözik az SZNT tervezetétől. Ezzel azt akarták üzenni a román társadalomnak és a román politikai osztálynak, hogy támogatják az autonómia elvét, még ha sok árnyalati kérdésben különbözik is a véleményük az SZNT-étől.

A román parlamentben nemrég tárgyalt, a terrorizmus fogalmának a meghatározását módosító törvénytervezet kapcsán Kelemen Hunor nagy gondnak tartotta, hogy Románia száz éve kockázati tényezőként tekint a magyarságra, és a vele szembeni bizalmatlanságát nem tudta levetkőzni. Úgy vélte: a módosított törvény félreértelmezhető és félreértésekre adhat okot, vissza lehet élni vele, de az RMDSZ-en kívül senki nem látott ebben problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában