Vahhábista hídfőállások

2018.04.06. 18:18

Hatszáz mecset épül szaúdi forrásokból Bangladesben

Az egymilliárd dolláros tervet részben szaúd-arábiai alapítványok finanszírozzák - közölték pénteken kormányilletékesek.

Elemzők szerint Sejk Haszina Vazed kormányfő, aki csütörtökön videó-összeköttetés segítségével kilenc mecsetet avatott fel, igyekszik a muszlim szervezetek kedvében járni a decemberi parlamenti választások előtt.

Sahmim Afzal, az iszlám ügyek igazgatóságának egyik vezetője arról beszélt az AFP francia hírügynökségnek, hogy az összesen 560 új imahely a szélsőségesség elleni harc jegyében épül fel két év alatt. Szerinte ezt hvatott jelezni az is, hogy az új imahelyek a nők előtt is nyitva állnak majd, ellentétben a 90 százalékban muzulmánok lakta szegény dél-ázsiai országban működő 300 ezer mecset többségével.

Az állam és az egyház elválasztásának a hívei, valamint a kisebbségek (szúfik és hinduk) azonban épp ennek az ellenkezőjétől tartanak. Attól félnek, hogy a mecsetek a – Szaúd-Arábia által is preferált – ultrakonzervatív vahhábizmus terjesztésének a hídfőállásai lesznek, hiszen Banglades egy évtizede szakított a mérsékelt iszlámmal és a merevebb iszlám felé halad.

Mások szerint a terv inkább a 2009 óta hatalmon lévő kormányfő politikai céljait szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában