politikai ellentétek

2018.04.10. 17:40

Felavatták Varsóban a szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emlékművét

A katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartó lengyel küldöttséget szállító elnöki repülőgép katasztrófájának körülményei máig tisztázatlanok.

Varsó egyik belvárosi főterén, a Pilsudski téren felavatták kedden a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa nyolcadik évfordulóján az áldozatok emlékművét, közelében pedig elhelyezték a Szmolenszknél elhunyt államfő, Lech Kaczynski emlékművének alapkövét is.

Az utashíd lépcsőjét ábrázoló emlékmű fekete kövébe az elhunytak neveit vésték be. Jerzy Kalina neves lengyel szobrászművész alkotását az áldozatok hozzátartozói leplezték le, Kazimierz Nycz varsói érsek avatta fel.

A gyászünnepségre a lengyelek tömegei érkeztek, jelen voltak vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, Lech Kaczynski ikertestvére. Az emlékmű felállítását megelőző, 2010 óta tartó politikai huzavona nyomán nem jelentek meg az ellenzéki pártok képviselői. A közelben ellentüntetést tartottak az ellenzéki polgári mozgalmak hívei.

Jaroslaw Kaczynski beszédében hangsúlyozta: az emlékmű nem irányul senki ellen. „Mi a lengyelek egységét akarjuk” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy ennek az egységnek a jóságra, nem pedig a rosszra kell összpontosulnia. „Erős, igazságos, méltóságteljes Lengyelországot és lengyeleket akarunk” – hangsúlyozta.

Úgy vélekedett, hogy a katasztrófában elhunytak halála összefügg a 1940-es katyni vérengzéssel. „Ott is a lengyel elit tagjait gyilkolták le, nem szabad, hogy ez kihulljon az emlékezetből” – húzta alá. Megítélése szerint a több éves késleltetés után emelt emlékmű visszaállítja a lengyel állam, a lengyel nemzet méltóságát.

Andrzej Duda kiemelte, szeretné, ha az emlékműre úgy tekintenének, hogy ez mindenkié. „Hiszek abban, hogy nézetektől, politikai hovatartozástól függetlenül egységet teremt” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a szmolenszki küldöttség tagjai különféle pártokból származtak. „Együtt hunytak el, abban a meggyőződésükben, hogy minden lengyel kötelessége tisztelegni a Katynban meggyilkolt lengyel tisztek emléke előtt. Azért hunytak el, mert együtt voltak” – jelentette ki az államfő.

Szerte Lengyelországban már a hétvégén megkezdődtek a megemlékezések a szmolenszki légi katasztrófa 8. évfordulója alkalmából, kedd reggel óta pedig a fővárosban és Krakkóban központi megemlékezéseket tartanak. A szentmisékkel, több ezer fős belvárosi menettel összekötött megemlékezéseket Varsóban 2010 óta minden hónap 10. napján szervezték, eddig összesen az áldozatok számával megegyezően, 96 alkalommal. Kaczynski korábban bejelentette, hogy az áldozatok emlékművének létesítésével a megemlékezések e formában véget érnek.

2010. április 10-én, a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartó lengyel küldöttséget szállító elnöki repülőgép katasztrófájában életét vesztette a lengyel politikai, katonai és szellemi elit sok képviselője, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria.

A katasztrófa körülményei máig tisztázatlanok, a vizsgálatot végző orosz és lengyel hatóságok 2011-ben egymástól eltérő részeredményekre jutottak. A jelenlegi lengyel kormány által felállított bizottság új vizsgálatot indított, a testület szerdán ismerteti az eddigi műszaki vizsgálatok összefoglalását, a végleges jelentés viszont később várható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában