Incidens

2018.02.17. 18:59

Ukrán nacionalisták támadtak egy orosz külképviseletre Kijevben

Ukrán szélsőjobboldali nacionalisták szombaton megtámadták a Roszszotrudnyicsesztvo orosz szövetségi ügynökség kijevi képviseletét, az épület falait fekete és vörös festékkel mázolták be, sértő feliratokat és jelszavakat festettek rá, valamint letépték és megbecstelenítették az orosz nemzeti lobogót – közölték a képviselet munkatársai.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint az Sz14 (Szics) ukrán nacionalista szervezet mintegy 30 tagja és a szélsőséges Jobboldali Szektor aktivistái Andrij Lozovoj, a Radikális Párt parlamenti képviselője vezetésével betörtek az épületbe, amelyben mintegy 50 gyerek és ugyanannyi felnőtt tartózkodott, szétverték Fjodor Saljapin orosz operaénekes emlékkiállítását, szélsőséges jelszavakat mázoltak a falra, sértegették az orosz diplomatákat, és megbecstelenítették az orosz nemzeti lobogót. A támadók videofelvételt is posztoltak a Facebookon akciójukról.

A Roszszotrudnyicsesztvo a FÁK-tagállamok ügyeivel, a külföldön élő oroszokkal és nemzetközi humanitárius együttműködéssel foglalkozik.

Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-képviselője felszólította az ukrán vezetést, hogy hivatalosan ítélje el az ukrán radikálisok cselekedeteit, és reményét fejezte ki, hogy az EBESZ jövő héten ülésező parlamenti közgyűlése is állást foglal az ügyben. Közölte továbbá, hogy értesülései szerint egy másik ukrán „neonáci csoport”, az Ukrán Nacionalisták Szervezete vasárnap fel akarja gyújtani a Roszszotrudnyicsesztvo kijevi képviseletét.

Az orosz hírügynökség emlékeztetett, hogy ukrán nacionalisták nem először támadtak az orosz szövetségi ügynökség kijevi képviseletére. 2017 augusztusában füstbombákat dobtak az épületre, ugyanazon év júliusában 30 ukrán szélsőséges a kijevi városi tanács egyik tagjának vezetésével betört az épületbe, és elfoglalt egy helyiséget, meghiúsítva egy orosz akadémikus, Pjotr Tolocsko könyvbemutatóját. Akciójukat azzal magyarázták, hogy az akadémikus „ukránellenes és az ukrán állam ellensége”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában