tűz és düh

2018.01.06. 19:51

Trump visszavágott a róla szóló könyv írójának

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben vágott vissza a róla szóló, őt elmarasztaló könyv írójának, s azt írta magáról, hogy „nagyon okos” és „stabil zseni”.

US President Donald Trump speaks during a retreat with Republican lawmakers at Camp David in Thurmont, Maryland, January 6, 2018. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Saul Loeb

Az elnök ezzel utasította vissza a pénteken megjelent Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről című könyvben megfogalmazott állításokat, melyek szerint szellemileg és fizikailag nem lenne alkalmas az elnöki hivatal ellátására. A könyv szerzőjét, Michael Wolff újságíró-írót – akinek hitelességét az amerikai sajtóban is sokan kétségbe vonják – Trump azzal szerelte le, hogy „lúzernak” minősítette őt.

„Most, hogy egy esztendeig tartó intenzív tanulmányozás után az oroszokkal való összejátszásról bebizonyosodott a közvélemény számára, hogy teljes kacsa, a demokraták és ölebeik, a Hamis Hírek Fősodratú Média, előszedték a Ronald Reagan esetében használt régi receptet, és mentális stabilitásról, intelligenciáról kiabálnak” – írta Trump.

Percekkel később újabb Twitter-bejegyzésben az elnök így fogalmazott:

„egész életemben a két legnagyobb erősségem az, hogy mentálisan stabil és tényleg okos vagyok. A csalárd Hillary ugyancsak rájátszott erre, és mint mindenki tudja, odakozmált. Én nagyon sikeres üzletemberből tévésztár lettem..., majd az Egyesült Államok elnöke (első próbálkozásra)”.

A Twitter-bejegyzések közzététele után Donald Trump a marylandi Camp Davidban lévő elnöki üdülőben a Republikánus Párt vezető kongresszusi politikusaival folytatott megbeszéléseket. A tanácskozás után tartott sajtóértekezleten mind Paul Ryan házelnök, mind Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakciójának vezetője ékes szavakkal és hosszasan dicsérte Donald Trump eddigi elnöki tevékenységét. Mike Pence alelnök a többi között a Trump-elnökség gazdasági eredményeit emelte ki.

Újságírói kérdésekre válaszolva Trump ismételten cáfolta, hogy kampányának munkatársai a választási kampány idején oroszokkal játszottak volna össze. „Utánam nem nyomoznak, talán Hillary után igen” – fogalmazott, utalva arra a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által újraindított vizsgálatra, amely a Clinton Alapítvány ellentmondásosnak ítélt tevékenységét vizsgálja.

A sajtóértekezleten az elnök arról is tájékoztatott, hogy az idén a jóléti reformok ügyében kétpárti együttműködést szeretne, s hogy változatlanul kitart amellett, hogy Mexikó „valamiképpen” kifizesse a határon építendő fal árát, valamint hogy az Észak- és Dél-Korea közötti párbeszéd megindulása a Fehér Ház nyomásgyakorlásának köszönhető.

Borítókép: AFP PHOTO / Saul Loeb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában