zavargás

2018.01.16. 13:32

Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők Kijevben a parlament előtt

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel kedden Kijevben a parlament előtt, miközben a törvényhozás a Donyec-medence szakadár ellenőrzés alatti részeinek Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvényjavaslatot tárgyalja.

A kijevi rendőrség sajtószolgálata szerint az összecsapásban egy rendőr megsebesült, egy demonstrálót őrizetbe vettek. A dulakodás akkor tört ki, amikor a demonstrálók gumiabroncsokat gyújtottak meg, a hatóságok tagjai pedig igyekeztek eloltani azokat. Ekkor a tüntetők egy része – egyes becslések szerint száz főnél kisebb csoportja – gázspay-kel és utcakövekkel támadt a rendőrökre. Egyes helyszíni jelentések szerint a demonstrálók meggyújtottak egy orosz zászlót is – számolt be róla az MTI.

A főváros kormánynegyedében kedden megerősítették a rendőri jelenlétet, mintegy 3,8 ezer rendfenntartót vezényeltek ki az utcákra.

Az Interfax Ukrajina szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az összecsapásba torkollott a gumiabroncsokat Miheil Szaakasvilinek, az ellenzékbe vonult volt odesszai kormányzónak és egykori georgiai elnöknek a parlamentnél több hónapja sátorozó hívei gyújtották fel, nem pedig az a tüntetőcsoport, amely délelőtt vonult a törvényhozás épülete elé, és amely a Donyec-medence felszabadítását célzó jogszabályok elfogadását, orosz vállalatok elleni szankciókat, valamint korrupciós bíróság felállítását követelik.

A kijevi parlament tavaly október elején fogadta el első olvasásban a Donyec-medence Ukrajnába történő visszacsatolásáról szóló, Oroszországot agresszornak, a szakadár „népköztársaságokat” pedig megszállt területeknek minősítő törvényjavaslatot. A dokumentum egyebek mellett kimondja, hogy Ukrajna szuverenitásának és területi egységének helyreállítása érdekében az állami szervek politikai, diplomáciai és egyéb lépéseket tesznek, rendelkezik továbbá arról, hogy az ukrán kormánynak folyamatosan figyelemmel kell követnie az emberi és állampolgári jogok érvényesülését az ideiglenesen megszállt területeken. A törvényjavaslat második, azaz végleges olvasásban történő elfogadását ellenző tüntetők az előterjesztésben foglaltaknál radikálisabb lépéseket követelnek a kijevi politikai vezetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában