szállodai lövöldözés

2018.01.21. 12:03

Nincs konzuli védelemért regisztrált magyar állampolgár Kabulban

Az afgán fővárosban nem tartózkodik konzuli védelemért regisztrált magyar állampolgár, a szombati fegyveres támadás esetleges magyar érintettjei minden segítséget megkapnak a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) – közölte Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a KKM a Terrorelhárítási Központtal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal együttműködve folyamatosan vizsgálja a Kabulban történő eseményeket. A KKM konzuli főosztálya, valamint a Kabulba akkreditált ankarai nagykövetség és iszlámábádi konzulátus azonnal felvette a kapcsolatot az afganisztáni és európai partnerekkel, az iszlámábádi afgán konzullal és a kabuli magyar katonai kontingenssel is – közölte Szijjártó Péter.

Egy magyar állampolgár január első napjaiban Kabulban tartózkodott, de megerősítette, hogy már hazatért Magyarországra – tette hozzá.

A külügyminiszter tájékoztatása szerint jelenleg folyamatosan egymásnak ellentmondó híreket kapnak az esetleges magyar érintettségről, de az afganisztáni helyzet miatt az információkat nem lehet hitelesnek minősíteni.

„A fejleményeket folyamatosan figyeljük, ha kiderül, hogy a szállodában volt magyar állampolgár, és segítségre szorul, a kollégáink természetesen mindenben segíteni fognak neki”

– közölte Szijjártó Péter.

Az afgán belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint véget ért a kabuli Intercontinental szálloda elleni fegyveres támadás. A biztonsági erők az összes támadóval végeztek. A merényletben hat civil, köztük egy külföldi nő vesztette életét, állampolgárságát egyelőre nem közölték.

Naszrat Rahimi, a belügyminisztérium egyik szóvivőjének tájékoztatása szerint heten sebesültek meg a szombat este indított támadásban, amelyet a tálibok vállaltak magukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában