ünnep

2018.01.06. 15:57

Az ortodox keresztények világszerte Jézus Krisztus születését ünneplik

Az ortodox keresztények szombaton világszerte a karácsonyt ünneplik, Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, a legnagyobb ortodox autokefál egyház, az orosz ortodox egyház feje arra kérte a híveket, hogy jócselekedetekkel ünnepeljék meg Jézus Krisztus születésének csodáját.

„Istennek ezt a csodáját, hogy megajándékozott bennünket egyszülött fiának világra jöttével, ne csak azzal háláljuk meg, hogy igyekszünk felfogni, mit hozott Ő az embereknek, hanem igaz hittel és jócselekedetekkel is” – mondta a pátriárka a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott reggeli liturgián elmondott prédikációjában.

Az ortodox keresztények a Julián-naptár szerint szombaton ünneplik a karácsonyt. Az orosz ortodoxok negyvennapos böjttel készülnek a húsvét mellett a másik legnagyobb keresztény ünnepre. Egy órával éjfél előtt Kirill pátriárka a Megváltó Krisztus-székesegyházban megkezdi az ünnepi karácsonyi liturgiát. A pátriárka január 7-én reggel és napközben meglátogat egy moszkvai szociális intézményt, majd a gyermekeket köszönti a fő székesegyházban felállított karácsonyfánál.

Karácsony előtt sok orosz egyházközségben a hívek hagyományosan jótékonysági akciókat szerveznek: ajándékokat gyűjtenek, betegeket látogatnak, gyermekotthonokat vagy egyedülálló öregeket keresnek fel. Az ortodox karitatív szervezetek ételosztást tartanak hajléktalanoknak moszkvai pályaudvarokon.

Az Örmény Apostoli Egyház szintén szombaton ünnepli a karácsonyt és Jézus Krisztus megjelenését. Az örmény egyház központjában, a Jereván közelében fekvő Ecsmiadzinban több százan gyűltek össze, hogy részt vegyenek az ünnepi karácsonyi liturgián az 5. századi székesegyházban, a világ egyik legrégibb keresztény szentélyében. II. Karekin katolikosz, az örmény egyház feje a világbékéért imádkozott, azért, hogy a világ népei a karácsonyi angyali köszöntéshez híven békében és szeretetben éljenek.

A Julián-naptár szerint ünneplik a karácsonyt az utóbbi években sok támadásnak és üldöztetésnek kitett, hitüket vértanúságukkal is megpecsételő egyiptomi kopt keresztények is.

Magdi Abdel-Gaffér belügyminiszter utasítására karácsony napján a kopt keresztény egyház valamennyi templomát és székesegyházát az egész országban rendőri védelem alá helyezték. A templomok körül biztonsági zónákat alakítottak ki, ideiglenes kerítéseket állítottak fel, és az övezeten belül megtiltották a gépkocsik parkolását, fémdetektoros beléptető kapukat és videokamerákat állítottak fel. Biztonsági megfontolásokból a kopt ortodox egyház két órával előrehozta a karácsonyi ünnepi liturgiát, melynek kezdete ottani idő szerint 19 órakor, vége pedig 23 órakor lesz. Várakozások szerint a kairói székesegyházban tartandó ünnepi liturgián részt vesz Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában