emlékezés

2020.10.18. 22:25

1956 üzenete: a magyarok szabadok akartak és akarnak lenni mindenáron

Ezt Deutsch Tamás, a Fidesz uniós parlamenti delegációvezetője jelentette ki az 1956-os forradalom kitörésére emlékező, a Brüsszeli Magyar Katolikus Misszió és a brüsszeli magyar diplomáciai testületek által szervezett rendezvényre küldött üzenetében.

A képviselő távollétében szavait Havas István brüsszeli magyar lelkipásztor tolmácsolta. A képviselő hangsúlyozta: a forradalomra és a szabadságharcra emlékezni és emlékeztetni kell.

Nem felejthető az október 23-i tüntetések mámoros diadala, és a Molotov-koktélokkal harcoló forradalmárok, a pesti srácok szabadságharca. Ahogy nem felejthető el milliónyi külföldi ember szolidaritása a szabadságharc utáni megtorlásokban kivégzett áldozatok iránt.

Deutsch Tamás William Wallace skót szabadságharcost idézve emlékeztetett: életünket elvehetik, de szabadságunkat soha.

„Szabadságunkat továbbra is meg kell védeni, nem adhatjuk árulók kezére országunkat, nemzetünket” – hívta fel a figyelmet.

Kovács Tamás Iván belgiumi magyar nagykövet beszédében elmondta: 1956 olyan sorsfordító eseménye volt a magyar történelemnek, amelyre a világon még mindig emlékeznek.

Emlékeztetett, hogy 1956-ban a magyarok egyenlőtlen küzdelmet vívtak és a legdrágább árat fizették szabadságukért a nemzetárulók miatt elbukott szabadságharcban.

Kiemelte:

Brüsszelben sokszor a magyar történelmet és nyelvet nem ismerő és megismerni sem akaró hazug vélemények akarják megmondani, hogy éljünk hazánkban. Nem lehet hagyni – tette hozzá – hogy kiforgassanak minket történelmükből és demokrácia-szeretetünkből.

„Csak magyar szívvel védhetjük meg kiharcolt szabadságunkat és szuverenitásunkat” – húzta alá a nagykövet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában