zene

2018.09.21. 11:46

Újabb kiadatlan daloknak örülhetnek Bob Dylan rajongói

Másfél hónap múlva érkezik egy különleges kiadvány.

Először jelennek meg hivatalosan Bob Dylannek a Blood on the Tracks című, 1975-ös lemeze készítése idejéből származó kiadatlan felvételei. A 77 éves, irodalmi Nobel-díjas amerikai rocksztár anyaga november 2-án kerül piacra a Columbia Records gondozásában.

A megjelenést a rajongók már régóta követelték, a felvételek most CD-n és dupla vinylen is elérhetőek lesznek Bob Dylan kalózfelvételeit 1991-től hivatalosan megjelentető sorozatában, More Blood, More Tracks – The Bootleg Series Vol. 14 címmel.

A Blood on the Tracks című album Bob Dylan immár csaknem hat évtizedes pályafutásának egyik legnagyobbra tartott anyaga, amely megjelenése után vezette az amerikai albumlistát, több mint kétmillió példányban fogyott világszerte, az azóta eltelt évtizedekben számos, minden idők legjobb lemezeit sorjázó listájára felkerült.

A lemez dalait Dylan abban az időben írta, amikor szakított első feleségével, Sarával. A Blood on the Tracks számai a történtek közvetlen érzelmi feldolgozásának tekinthetők, bár a zenész mindig elhárította azokat a felvetéseket, amelyek a dalok eredetére vonatkoztak. Dylan 1974-ben New Yorkban látott neki a stúdiófelvételeknek, és néhány tesztpéldányt szét is osztott a zeneipar néhány szereplőjének. Aztán úgy döntött, változtatnia kell a zenéken és Minnesotába, szülőföldjére ment, hogy újracsinálja az egészet.

A végső anyag tíz száma végül öt New York-i és öt minnesotai felvételből állt össze. A New York-i felvételek szinte Szent Grál-i státuszba emelkedtek az idők során a kalózfelvételeket gyűjtők körében. A novemberben megjelenő gyűjtemény először tartalmazza valamennyi New York-i felvételt, beleértve az elrontott számkezdéseket és a stúdióbeli párbeszédeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!