bíróság

2018.05.19. 18:57

Pert indítottak a világ egyik leghíresebb karmestere ellen

James Levine-től csaknem 6 millió dollárt követelnek.

Az intézménynek okozott károk miatt pert indított a szexuális zaklatások miatt két hónapja elbocsátott sztárkarmestere ellen a New York-i Metropolitan Opera, a periratok szerint 5,86 millió dollárt követel James Levine-től.

Az operaház azért bocsátotta el James Levine-t, mert az ügyében folyt belső vizsgálat hiteles bizonyítékokat tárt elő arra, hogy pályafutása alatt számos művészt szexuálisan zaklatott.

Levine 1971-ben debütált a Metben, az operaház 135 éves történetének egyik meghatározó alakja lett. Művészeti igazgatóként formálta az intézmény repertoárját, a hetvenes évektől több mint 2500 előadást vezényelt. Két évvel ezelőtt leköszönt posztjáról Parkinson-kórja miatt, de továbbra is ő irányította a fiatal művészek képzését.

Tavaly decemberben azonban felfüggesztették, amikor sajtójelentésekből kiderült, hogy a hatvanas évektől szexuálisan zaklatott és bántalmazott fiatal művészeket. Az operaház megbízott egy korábbi ügyészt, hogy vizsgálatot folytasson le a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig terjedő időszakra vonatkozó, Levine elleni vádak miatt. Az ügyben több mint 70 embert hallgattak meg.

A Met akkor nem hozta nyilvánosságra a vizsgálat részleteit, a manhattani legfelső bíróságra pénteken benyújtott keresetében azonban bemutatta az 1975 és 1999 közötti időszakra feltárt szexuális visszaéléseket, név nélkül feltárva hat fiatal művész – egy zenész, egy operaénekes, egy artista, két 16 éves ifjú művész – esetét, akikkel a karmester megengedhetetlen módon viselkedett, szexuálisan zaklatta őket.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy egy szexuálisan bántalmazott 16 éves művésznek Levine 1986-ban 50 ezer dollárt fizetett testvére révén, hogy tette titokban maradjon.

A 74 éves karmester ügyvédei kezdettől fogva tagadják a vádakat, és Levine beperelte a Metropolitan Operaházat rágalmazásért és szerződésszegésért, mondván az intézménynek nem volt alapja arra, hogy elbocsássa őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!