modern köntösben

2018.08.15. 16:42

Klasszikus történetet mutat be Michael B. Jordan legújabb filmje

A Fekete párduc befejezése után rögtön csatlakozott Ramin Bahrani rendezőhöz, aki Ray Bradbury klasszikusának, a Fahrenheit 451-nek a régóta várt legújabb adaptációját forgatta.

Forrás: afp

A történet a jövőben játszódik, a második amerikai polgárháború után. A média a tömegek ópiuma, a tényeket és a történelmet újraírták. Jordan egy fiatal, ambiciózus tűzoltót alakít, aki megrendül hitében, és mentora, a Michael Shannon alakította Beatty kapitány ellen fordul. Az HBO-n futó sorozat főszereplőjével, Michael B. Jordan-nal Kubiszyn Viktor beszélgetett – olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Hogyan találta meg Önt a Fahrenheit 451 stábja? Ismerte Ray Bradbury regényét korábban?

Még a Fekete párducot forgattuk, amikor az utolsó néhány hét valamelyikén felhívott az ügynököm azzal, hogy hallottam-e a könyvről. Nem hallottam. Nem olvastuk gimiben és később sem került a kezembe. Ők meg azt hajtogatták, hogy az egyik legfontosabb könyv az amerikai irodalomban és el kell vállalnom. Nekem viszont néha nehéz egyik végletből a másikba váltani. A Fekete párducban Erik egy különleges karakter volt. És nem igazán szerettem volna egy tekintélyes, elnyomó figurát alakítani. De miután átbeszéltük Raminnal az elképzelését, megértettem a karakter jelentőségét a történetben.

Elolvasta az eredeti könyvet a forgatás előtt?

Maradtam a forgatókönyvnél, amit a mai korhoz szabtak. A technológia, az internet óriási szerepet játszik a generációnk kikapcsolódásában: hogyan fejlődünk, hogyan tanulunk, hogyan gondolkodunk. Erre a lejtőre akartunk rámutatni; mindenképp követni akartam a forgatókönyvet és Ramin elképzelését.

A forgatókönyv miben aktuális Ön szerint?

Elképesztő a történet alapja, mintha tegnap írták volna. Ugyanakkor sok minden változott azóta. Ha elégetném a kedvenc könyved, simán letölthetnéd. De ma mindent meg lehet változtatni, át lehet szerkeszteni, és senki mondja meg, hogy nem egyezik a két változat. Az álhírekről és az áligazságokról van szó, arról, hogy mi a tény, mi a valóság, mi van most. Az egyetlen, egységes internet ötlete meglehetősen ijesztő, ezt akarta körbejárni Ramin.

A másik igen időszerű dolog az adathalászat, és az, ahogyan magunkévá tettük a technológiát anélkül, hogy a következményeit is végiggondoltuk volna. Erről mi a véleménye?

Pontosan, mint a Yuxie, a fejlett mesterséges intelligencia alkalmazása személyi asszisztensként a sorozatban. Nagyon hasonló az ötlet az Alexához, a Google-höz vagy a Sirihez. Egyáltalán nem figyelünk ezekre. Bradbury előrevetítette, hogy azt mi magunk választjuk, mi döntjük el, ha feladjuk a választási lehetőségeket. Pontosan leírta, hogy az emberek nem igazán akarnak lehetőségeket, szeretnék, ha megmondanák nekik, hogy mit szeressenek. Ez nagyon rémisztő dolog. Meg akarjuk védeni a boldogságunkat és a nyugalmunkat. Sokan már egyáltalán nem nézik a híreket; a rengeteg esemény kellemetlenül érinti őket. Ez érthető, a boldogságukat választják. A buborékukban szeretnének maradni, és azt meg akarják védeni mindenáron; ennek az ára lehet a szabad döntés, gondolkodás, önazonosság vagy egyéniséghez való jog is.

Milyen rendező Ramin Bahrani?

Nagyon okos, és egyáltalán nem alszik. Végez a forgatási nappal, hazamegy és tovább dolgozik a forgatókönyvön. Hét napból hetet dolgozik. Minden apró részlettel tisztában akar lenni, hogy bármilyen kérdésre válaszolni tudjon. És ha nem tudja a választ, akkor addig dolgozik veled a problémán, amíg meg nem találja. Szerintem azok a legjobb rendezők, akik tudnak együttműködni. Sosem csinál úgy, mintha mindent tudna.

Volt szabadságon a Fekete párduc és a Fahrenheit 451 között?

Néhány hetet. Ez elég kemény, mert két dolog jár a fejemben. Egész eddigi pályámon ezért dolgoztam, erre a pillanatra vártam 12 éves korom óta, hogy folyamatosan minőségi projektekben kapjak szerepeket, remek szakemberekkel és alapanyaggal. 31 éves vagyok. Ez az az időszak, amikor mész előre ameddig csak bírod – nyilván ésszerű keretek között. De a másik oldalon ott van, hogy most kellene pihenni. Mikor kell megállni és feltöltődni, hogy a legjobb teljesítményt nyújthasd? Ez az egyensúly, az, amit még nem tanultam meg. Mindig is csőlátásom volt ezen a téren, mintha nem bírnék leállni.

Borítókép: Michael B. Jordan 2018. június 18-án

AFP PHOTO / Valerie MACON

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!