Szabálytalanság

2021.11.28. 10:54

Igazságtalannak tartja Verstappen a kapott 50 ezer eurós bírságot

A holland pilóta már az időmérő a hétvégéjén érzékeltette, hogy túlzásnak tartja a kiszabott bírság mértékét.

Max Verstappen arra utalt, hogy furcsának tartja, hogy a Mercedes hátsó szárnyának megérintéséért tízszer akkora büntetést kapott, mint a kicsatolt biztonsági övvel közlekedő Lewis Hamilton – olvasható az Origo cikkében.

A pályán és azon kívül is zajlik a csata a Mercedes és a Red Bull között, de utóbbi esetben nem ritka, hogy a felek nemcsak egymást, hanem az FIA-t, illetve annak sportfelügyelőit is kritikával illetik. Legutóbb Christian Horner adott hangot nemtetszésének a Katari Nagydíj időmérőjének vége kapcsán, Max Verstappen pedig az egy héttel korábban történtekre utalt vissza.

Verstappen Brazíliában tízszer akkora bírságot kapott, mint Hamilton.

A holland pilóta az időmérő végén megérintette Lewis Hamilton Mercedesének a hátsó szárnyát, amiből minden bizonnyal nem lett volna probléma, ám előbb az FIA technikai ellenőre, majd a sportfelügyelők is szabálytalannak tartották az alkatrészt. Ennek következtében a bajnokság éllovasának is meg kellett jelennie a döntéshozók előtt, és bár megállapították, hogy az akciója semmit nem befolyásolt, 50 ezer euró befizetésére kötelezték. Verstappen pedig ezt az összeget összeegyeztethetetlennek tartja Hamilton későbbi büntetésével.

Többé nem megengedett, hogy hozzáérjek egy másik autó hátsó szárnyához, ez biztos. Ha ezt az ember megteszi, akkor jó nagy bírságot kell fizetnie. Azonban úgy tűnik, kicsatolt biztonsági övvel vezetni olcsóbb, úgyhogy ezen el fogok gondolkozni – idézi Verstappent a DAZN.

Verstappen arra utalt, hogy riválisa a leintés után, a levezető kör alatt, a Sao Pauló-i Nagydíj után kikapcsolta az övét, hogy az ünneplés során jobban ki tudjon hajolni az autóból. Mindez ellentmond a Nemzetközi Sportkódexben foglaltaknak, így a sportfelügyelők összesen 25 ezer eurós bírságot szabtak ki rá, de ebből 20 ezret 2022 végéig felfüggesztettek.

Verstappen esetéhez hasonlóan a sportfelügyelők ezt sem maguktól szúrták ki.

Ahogyan a kvalifikáció után egy nézői videó kellett ahhoz, hogy ő is belekeveredjen az ügybe, úgy két nappal később vélhetően valaki más hívta fel a figyelmet Hamilton tettére. Erre az alapján lehet következtetni, hogy a tavalyi Spanyol Nagydíjon Charles Leclerc versenytempóban tett meg 2 kört kikapcsolt biztonsági övvel.

Ami Verstappen büntetését illeti, a holland pilóta már azon a hétvégén érzékeltette, hogy túlzásnak tartja a bírság mértékét. A sprintfutam utáni sajtótájékoztatón azon kezdett el élcelődni, hogy a sportfelügyelők egy drága vacsorára költik el ezt az összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában