tovább Tokióba

2021.06.12. 21:08

Gulyás Michelle bronzérmes és olimpiai kvótás az öttusa-vb-n

A magyar női csapat második helyezést ért el.

Gulyás Michelle bronzérmet nyert, ezzel tokiói kvótát szerzett a kairói olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságon. A magyar csapat a második helyen végzett a nők hagyományos versenyében. Alekszejev Tamara 14., Guzi Blanka 18. lett.

A körvívásra az olimpiai lebonyolításnak megfelelően már pénteken sort kerítettek. A fináléba jutott három magyar közül a legutóbbi nemzetközi viadalon, a székesfehérvári világkupa-döntőben bronzérmes, előtte Szófiában vk-győztes Gulyás Michelle, valamint Alekszejev Tamara vívott jól, mindkettőjük neve mellé 22 győzelem és 13 vereség került, ezzel holtversenyben másodikak voltak. Guzi Blanka az egyelőre „lyukas” számában nem tudott meglepetést okozni, 10/25-ös mérlegével a 35. helyen zárt.

A mezőny szombaton a 200 méteres úszással folytatta a versenyt. Ebben Gulyás 2:12.27 perccel negyedik, Guzi 2:18.06-tal kilencedik, Alekszejev 2:21.87-tel 23. volt, összesítésben Gulyás az élen, míg Alekszejev a harmadik, Guzi pedig a 35. helyen állt. Ezt követte a bónuszvívás, melyben Gulyás és Guzi egy ellenfelét legyőzte, Alekszejevnek viszont nem sikerült nyernie.

A lovaglásban mindhárom magyar hagyott néhány pontot a pályán. Gulyás két verőhibával és egy másodperces időtúllépéssel ment végig, de ezzel is maradt az élen. Alekeszejev a tizedik helyről kezdhette meg a kombinált számot, miután az utolsó akadályt leverte lovával és tíz másodperccel többet töltött a pályán a szintidőnél. Guzi egy akadályt húzott le, ezzel a 30. helyre lépett előre.

A négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásban az éllovas magyar sokáig őrizte pozícióját, de a legjobb futók közé tartozó és nagyszerűen lövő fehérorosz Anasztaszija Prokopenko – a 16. helyről indulva – a harmadik körben megelőzte őt, majd a negyedikben a francia Elodie Clouvel is elé került. Az első három helyért járt olimpiai kvóta.

A nemzetközi szövetségnek a befutó után Gulyás úgy nyilatkozott, hogy bár az élről kezdett, de a harmadik hely megszerzésével is nagyszerűen érzi magát, mert sok jó futó indult mögötte, olyanok is, akik nagyon erősek a kombinált számban.

„Nem is tudom elmondani, mennyire boldog vagyok”

- mondta, és külön kiemelte az olimpiai kvótaszerzést.

A teljesítményére rátérve elégedetten értékelte az előző napi vívását, illetve a szombati úszását, melyben megjavította legjobbját.

„Nagyon nehéz volt homokban futni, minden tőlem telhetőt megtettem, és örülök a harmadik helynek”

- mondta a verseny végéről nagyon jó kedvűen.

Alekszejev pár helyet visszacsúszott a kombinált számban, Guzi pedig jelentősen előrelépett.

Csapatban a németek győztek, a harmadikok pedig a fehéroroszok lettek.

„Ha van egy egyéni érem, nagy eséllyel dobogós a csapat, de a németek most azt is bebizonyították, hogy egyéni érem nélkül is lehet nyerni. Sok ponttal kaptunk ki tőlük, de sok pontot is hagytunk el” – értékelt az MTI-nek Kállai Ákos szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy a fiatalokkal alakul egy olyan aranycsapat, amilyen a korábbi pár évben volt.

Kiemelte, hogy Gulyás Michelle már most meghatározó alakja a mezőnynek, és a futása alapján Guzi Blanka is előrébb léphet.

„Michelle eredménye önmagáért beszél. Fáradtnak tűnt a futásban és a lövészete sem volt olyan jó, mint korábban, de nagyon értékes bronzérmet szerzett” – hangsúlyozta.

Alekszejev Tamarát illetően úgy fogalmazott, hogy saját számításai szerint kvótát érő helyre jön fel az olimpiai rangsorban, ugyanakkor a nagy meglepetés, hogy az első hatban vagy dobogós helyen végez, nem jött össze. A kapitány szerint ez annak tudható be, hogy a fizikai számokra helyezte a hangsúlyt, a technikai számokban a felkészülése hiányos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában