australian open

2021.02.21. 11:55

Djokovic kilencedszer nyerte meg az ausztrál versenyt

A világelső Novak Djokovic saját rekordját tovább javítva kilencedszer nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon (AO), mivel a vasárnapi döntőben három szettben legyőzte az orosz Danyiil Medvegyevet.

Serbia's Novak Djokovic celebrates after winning against Russia's Daniil Medvedev during their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on February 21, 2021. (Photo by David Gray / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --

Forrás: AFP

Fotó: David Gray

A 33 éves Djokovic eddigi hat melbourne-i meccsén összesen öt szettet vesztett, és többször is panaszkodott hasfalhúzódására, de az utóbbi két találkozóján már újra csúcsformában játszott. A fináléig 100 ászt ütött – vélhetően edzője, a volt szervakirály Goran Ivanisevic hatására -, valamint 1005 percet töltött a pályán, mindkét adat egyéni csúcsa az AO-n.

A 28. döntőjében 18. Grand Slam-serlegét elnyerő belgrádi teniszező pazar statisztikákkal büszkélkedhet az Australian Openen, ahol az elődöntőkben és döntőkben 17/0 volt a győzelmi mérlege.

Ráadásul annak a tudatában léphetett pályára, hogy biztosan megdönti márciusban Roger Federer rekordját a férfi tenisz-világranglista élén, amikor 311. hete vezeti majd az ATP-rangsort.

A 25 éves moszkvai ellenfél a 2019-es US Open után második GS-fináléjára készült – New Yorkban öt szettben kapott ki Rafael Nadaltól -, és önbizalmát növelhette, hogy sorozatban 20 győztes mérkőzésnél tartott, melyekből 12-t top 10-es ellenfelekkel szemben nyert meg. Az idei AO-n emellett mindössze két szettet vesztett.

Ami a két finalista egymás elleni mérlegét illeti, Djokovic 2017 óta 4-3-ra vezetett párharcukban, ugyanakkor az utóbbi négy összecsapásukon háromszor Danyiil Szergejevics Medvegyev nyert.

A nyolcadik csata – amelyre a koronavírus-járvány miatt csak 7500 nézőt engedtek be – Djokovic 101. ászával indult és a brékjével folytatódott (3:0), az ellenfél az első három gémben összesen három pontot nyert. Az orosz magára talált, visszabrékelt, és kiegyenlített lett a meccs, amelyben szép számmal akadtak 20 ütéses labdamenetek is. Medvegyev 5:6-nál ismét elbukta a szerváját, ami már a szettjébe került.

A kihívó a folytatásban a vártnál kisebb ellenállást fejtett ki, háromszor is elvesztette az adogatását, 2:5-nél dühében az ütőjét is összetörte. Az orosz kétszettes hátrányban már erőtlenebbül és több hibával küzdött, így ezúttal nem volt esélye arra a bravúrra, amelyet a 2019-es US Open-fináléban bemutatott, amikor két elbukott játszma után egyenlíteni tudott Rafael Nadal ellen. A szerb sztár sorozatban harmadszor ünnepelhetett a Rod Laver Arenában, és az utóbbi tíz GS-versenyből hatodszor nem talált legyőzőre.

A 82. tornagyőzelmét begyűjtő Djokovic

pályafutása 18. Grand Slam-trófeája – a Norman Brookes Challenge Kupa – mellé 2,75 millió ausztrál dollárt (619 millió forint) kapott. A GS-diadalok számában csak az egyaránt 20-nál tartó Nadal és Federer áll előtte.

Eredmény, férfi döntő:

Novak Djokovic (szerb, 1.)-Danyiil Medvegyev (orosz, 4.) 7:5, 6:2, 6:2

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában