bundesliga

2021.02.27. 10:13

A kigúnyolt város befogadta a nagyképű hamburgiak focióráját

A HSV dalban gúnyolta ki – többek között – a Borussia Dortmundot is. Majd amikor képtelenek voltak feljutni az első osztályba, leszerelték a számukra elátkozott óraszerkezetet és Dortmunda vitték.

dpatop - 12 May 2018, Germany, Hamburg: Soccer Bundesliga, Hamburger SV vs Borussia Moenchengladbach at the Volksparkstadion. The stadium clock. Photo: Axel Heimken/dpa - IMPORTANT NOTICE: Due to the German Football League·s (DFL) accreditation regulations, publication and redistribution online and in online media is limited during the match to fifteen images per match (Photo by AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Fotó: Axel Heimken

„Elszállt az idő az óra felett„ – fordíthatnánk szellemesen magyarra Bernd Hoffmann korábbi elnök 2019-es mondatát, amelyhez még hozzátette, hogy a Hamburg ezentúl a jövőbe tekint – írja érdekes fotókkal illusztrált cikkében az Origo.

A jövőben is szükség van órára – vélhetik joggal azok, akik nem ismerik a Volksparkstadion híres órájának történetét. Mert ez a látványos szerkezet nem egyszerűen az időt mutatta, hanem a labdarúgás történetének egy fontos darabja volt, az északi kikötőváros szurkolóinak elsőszámú fegyvere minden más német focicsapatért rajongóval szemben. Ugyanis ez az óra nem az aktuális pontos időt mutatta, hanem azt, hogy mennyi ideje szerepel a Bundesliga első osztályában a HSV. Nem nehéz kitalálni:

a Hamburg az első pillanattól az elitliga tagja volt, és ezt a státuszát az összes csapat közül a legtovább tudta megőrizni.

Az 1963-ban útjára indított pontvadászat 16 csapatának a fele már az első 10 évben kiesett. A maradék nyolc közül a '70-es évek további részében rövidebb-hosszabb időre búcsút mondott a legjobbaknak a Stuttgart és a Bremen, a '80-asban a Schalke és a Duisburg. Aztán 1996-ban kizuhant a Frankfurt és a Kaiserslautern, végül 1998-ban a Köln. Egyedül a Hamburger SV maradt, mely mindig a legjobbak között játszott. A többiek többsége is vissza-visszatért, de folyamatos tagsággal csak HSV rendelkezett.

Ekkor akasztották rá a „Bundesliga dinoszaurusza” becenevet is. A klub vezetői úgy érezték, hogy ezt a sikerességüket folyamatosan tudatosítani kell a vetélytársakkal. Ennek legcélravezetőbb eszközének egy olyan hatalmas óra felszerelését tartották, mely másodpercre pontosan jelzi, hogy mióta szerepel a csapat a Bundesliga1-ben. Ezt a 17 méter széles, egy méter magas szerkezetet, három évvel a Köln kiesése után szerelték fel az északi lelátó alá.

Úgy gondolták, hogy az idők végezetéig ott mutatja majd a Bundesliga bemutatkozásuk óta eltelt éveket-napokat-órákat-perceket-másodperceket.

Eleinte csak az odalátogató vendégcsapatokat bosszantották ezzel, ám később már túlnőtt az óra ezen a szerepen. Ugyanis

az UNESCO illetékes bizottsága a kulturális világörökség részének nyilvánította.

Ekkor vált a szerkentyű halhatatlanná. Ellentétben a csapattal.

A Hamburg ugyanis 2018. május 12-én az alapítók közül utolsóként kiesett a Bundesligából. Ekkor meg kellett állítani a legendás órát. 54 év, 261 nap, 0 óra, 36 perc, 2 másodpercnél. Ez nem kis fejtörést okozott mindenkinek. Mert

a másodosztályban nem lehet kérkedni az elveszített gyönyörű múlttal.

Ha egy év után vissza is jut a csapat a legjobbak közé, az órát akkor sem lehet újraindítani. Viszont az UNESCO döntés miatt a kukába sem lehet dobni. Ez egyébként sem lett volna tökéletes megoldás. Így a 2018/19-es (az első másodosztályú) szezonra átalakították. „Ennyi ideje szerepelünk a Bundesligában„ szöveg helyére a következő került: „A hagyományaink ennyi ideje tartanak”.

Az órát pedig „átállították„ a klub alapításának pillanatára. Ez kétségkívül jól mutatott, ugyanis a Hamburger SV-t 1887-ben hozták létre. Vagyis abban az évadban az óra 131 évvel kezdődött, ami feltétlenül tekintélyt parancsoló, és volt benne valami felsőbbrendű a második vonalban is. Ugyanis abban a szezonban a Bundesliga 2-ben egyetlen csapat sem büszkélkedhetett ilyen múlttal. Ám mindenki érezte, hogy ez csak állagmentésnek jó. Ekkor megfogalmazódtak jobbnál jobb ötletek, hogy mit csináljanak vele a következő elsőosztályú évben, ám az elképzeléseket a focisták keresztbe húzták. Ugyanis egy ponttal lemaradva az egyenes ágon feljutó Paderborntól és szintén eggyel az osztályozó után fellépő Union Berlintől, maradtak a Bundesliga 2-ben. Ezzel írták alá az óra halálos ítéletét.

– Eljött az idő a változtatásra. A továbbiakban a jövőre koncentrálunk. Nem lehet úgy előre robogni, hogy állandóan a visszapillantó tükörbe nézünk – mondta Bernd Hoffmann, a klub akkori vezetője.

Majd ezzel együtt még egy komoly változtatást is bejelentett, ugyanis megváltak a „Hamburg, meine perle” (Hamburg, az én gyöngyöm) című klubhimnusztól is. Erről ezt mondta 2019 nyarán

– Sokáig vitatkoztunk, míg végül meghoztuk ezt a döntést. Sajnos ez a szöveg már egyáltalán nem illik a klub jelenlegi helyzetéhez.

Ebben tökéletesen igaza volt az elöljárónak. Ugyanis a Lotto King Karl művésznéven szereplő hamburgi zenész a dalában a Dortmundból, Gelsenkirchenből, Leverkusenből, Berlinből, Münchenből érkező csapatokat és azok játékosait cikizi. Továbbá arról énekel a művész, hogy Athénban, Torinóban, Rómában is csak egy város számít neki: Hamburg.

Ezen szövegek jól hangzottak azokban az időkben, amikor a csapat bajnoki címet szerzett

a Bayern, a Dortmund, a Schalke, a Hertha előtt, amikor többek között az Olympiakoszt, a Dinamo Kijevet, a Real Sociedadot és a döntőben a Juventust legyőzve Bajnokcsapatok Európa-kupáját nyert. Vagy amikor az MTK-t, az Atlético Madridot, az Anderlechtet kiejtve KEK-et.

Ám ezek a sikerek a '70-es, '80-as években voltak, a 2019/20-as bajnokságban a Hamburgnak a másodosztályban a Wehennel, a Sandhausennel, az Erzgebirge Aue-val vagy a Heidenheimmel kellett harcolnia. Utóbbi ráadásul egy ponttal elcsípte előle az osztályozót érő harmadik helyet, így a Hamburg ismét a negyedik pozícióban végzett, így harmadik szezonját kezdhette tavaly ősszel a második vonalban.

Ezt az újabb szégyent már a legendás óra nem érhette meg, ahogy azt Hoffmann tudatta is mindenkivel 2019-ben. Július 8-án, egy Pink koncerten láthatta utoljára a közönség, bár nem valószínű, hogy az amerikai popsztár rajongói teljesen megegyeznének a HSV fanatikus drukkereivel.

A leszerelt – nyugodtan mondhatjuk – műemlék helyére a hamburgi stadion GPS koordinátái kerültek,

igaz felmerül a kérdés: minek? És vajon ez volt a legjobb megoldás?

A Pink koncert után a 17 méteres monstrumot szétszedték, és egy ideig a lelátó alatt tárolták. Kézenfekvőnek tűnt, hogy a klub múzeumába helyezik el. Ám nem fért be oda.

Hosszas tűnődés után úgy döntöttek az illetékesek, hogy a Német Labdarúgás Múzeumába szállítják. Csakhogy az Dortmundban van.

Az órával együtt kidobott klubhimnuszban is kissé negatív színben feltüntetett városban. Nem lehetett könnyű meghozni a döntést, de az óriásvekker végül elindult „utolsó útjára„ az egykoron komoly vetélytárs városába. Manuel Neukirchner, a létesítmény igazgatója elmondta, hogy a kiállítás különleges darabja lesz, hisz' a Bundesliga történetének egy ikonikus tárgya. Amint elmúlik a koronavírus, és ismét kinyit az intézmény ott tekinthető majd meg.

A hamburgi óra pályafutása ott ért véget. Ám emléke örök.És ellenfelek, jókedvű újságírók, humoristák időről időre szóba hozzák. A Borussia Mönchengladbach-hal vívta a mai napig utolsó elsőosztályú meccsét a Hamburg, és annak szurkolói egy saját gyártású óra-utánzattal „kedveskedtek” vendéglátóiknak a második félidő kezdetén, a következő felirattal: Bundesliga pályafutásotokból hátralévő idő: 00 év, 000 nap, 00 óra, 59 perc.

Ez ugyebár a kiesés előtti utolsó játékrész elején történt, 2018-ban, egy évvel később az elbontása előtt a Tagesspiegel jótollú újságírója pedig riportot csinált az órával. Majd 2020 nyarán, mikor másodszor sem sikerült a visszajutás Der Postillon nevű szatirikus lap is igen jól elszórakozott a már akkor nem a stadionban lévő órával. Trükkös fotóján egy olyan szerkezet szerepel, mely azt mutatja, hogy mióta játszik a HSV a másodosztályban. Továbbá a vezetők szájába adnak olyan mondatokat, melyekben azok azt mondják, hogy mivel hosszú távon kívánnak itt játszani, ezért mindenképp szükséges mérni ezt az időt is. Sőt,

ha sikerül 2073-ig maradni a Bundesliga 2-ben, ezzel megdönthetik a Bundesligában felállított csúcsot.

Kérdés, hogy ezen mennyire szórakoztak jól a klub vezetői, szurkolói, volt és jelenlegi játékosai, de tény, hogy a Hamburg az elmúlt két évhez hasonlóan most is harcban van a visszajutásért. Ha ez sikerül, a régi helyét semmiképp sem foglalhatja el, hisz már most több Bundesliga 1-es mérkőzéssel rendelkezik nála a Bremen és a Bayern. Az utóbbi aligha fog valaha is kiesni a legjobbak közül.

Ám az is tény, hogy a Hamburger SV-ra szüksége van a Bundesligának. Még akkor is, ha a már említett 2019-es interjúban Hoffmann (azóta már nem pozícióban lévő elnök) úr azt is mondta:

– Nem szeretnénk, ha a Bundesliga dinoszauruszaként tekintenének ránk a jövőben.

Borítókép: A Volksparkstadion világörökségi órája / Axel Heimken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában