orosz doppingügy

2020.10.26. 12:31

A volt NBA-sztár igazságtalanságnak tartja a kollektív büntetést

Andrej Kirilenko, az Orosz Kosárlabda Szövetség elnöke, korábbi NBA-sztár szerint Oroszországnak „van problémája” a doppingolással, de cáfolta, hogy az orosz sportban rendszerszintű, központilag irányított lett volna a sportolók illegális megsegítése.

A 39 éves volt Utah Jazz-játékos az insidethegames.biz oldalnak azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy november elején tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Moszkva hivatalos fellebbezését ama múlt év végi WADA-döntés ellen, amellyel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség büntetné Oroszországot.

Kirilenko az interjúban úgy vélekedett, hogy

a kollektív büntetés alapvetően hibás, és „valóban igazságtalan lenne”, mert azokat a sportolókat is sújtaná, akik soha nem vettek részt csalásban.

A WADA december 9-én tiltotta el négy évre az orosz sportolókat egyebek között az olimpiai és világbajnoki részvételtől, valamint az országot jelentősebb nemzetközi versenyek rendezésétől, mivel bizonyítottnak látta, hogy manipulálták az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) moszkvai laboratóriumának eredményeit.

Ha a CAS a WADA-nak ad igazat a perben, a jövő évre halasztott tokiói olimpián és a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékokon orosz versenyzők csak semleges színekben indulhatnak, nem használhatják a nemzeti zászlót, és az orosz himnusz sem csendülhet fel.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „tisztességtelennek” minősítette a szankciókat, és a hónap elején országa sportolóit „sportszerűtlen eszközök” áldozataként jellemezte.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában