forma-1

2020.07.28. 20:20

A Ferrari elnöke 2022-ig nem vár sikereket

John Elkann szerint teljes a bizalom Mattia Binotto Forma-1-es csapatfőnök iránt, de 2022 előtt nincs esély arra, hogy a maranellóiak sikereket érjenek el az autósport elitkategóriájában.

This photo taken and handout by the Ferrari Press Office on February 11, 2020 shows Ferrari Executive Chairman, John Elkann deliver a speech by the new Ferrari Formula One SF1000 during its unveiling ceremony at Teatro Romolo-Valli in Reggio Emilia. (Photo by Handout / FERRARI PRESS OFFICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FERRARI PRESS OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / FERRARI PRESS OFFICE / Handout

Fotó: AFP

Az olasz istálló hiába az F1 történetének legrégebbi, egyben legsikeresebb csapata, a jelenlegi versenyautója túl lassú, a Ferrari így az első három hétvége után az összetettben csak az ötödik a konstruktőrök között.

„A valóság az, hogy az autónk nem versenyképes, és ezt mindenki láthatta a pályákon, és látni fogja újfent”

- nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak Elkann.

„Most fektetjük le az alapokat ahhoz, hogy a 2022-es szabályváltoztatások érvénybe lépésekor újra a győztes útra lépjünk, ebben biztos vagyok”.

A Ferrari tavaly ezüstérmes volt a sorozatban hatodik világbajnoki címét ünneplő Mercedes mögött, amely az idén is nagy fölényben van, és jó úton halad hetedik konstruktőri trófeájának megszerzése felé.

A szabályok jelentős mértékű megváltoztatását 2021-re tervezték, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, így a csapatok jövőre is az idei versenyautókat használják majd.

Elkann szerint az idei F1-es Ferrari alapjaiban gyenge mind aerodinamikai, mind technikai szempontból, ráadásul motorerőt is veszített.

Az elnök arra kérte a „szenvedő” rajongókat, hogy legyenek türelmesek,

és emlékeztetett arra, hogy a Ferrari legutóbbi aranykorszaka Michael Schumacherrel a volán mögött is csak hosszú várakozás után jött el.

A legendás hétszeres világbajnok német versenyző 1996-ban szerződött az olaszokhoz, de csak 2000-ben lett először vb-győztes, amellyel akkor a maranellóiak 21 éves sikertelenségi sorozatát szakította meg.

A Ferrari legutóbb 2008-ban nyert vb-címet a konstruktőrök között, és az elmúlt hat szezon során négy különböző csapatfőnökkel próbált visszatérni a sikeres útra. Elkann most azt mondta, Mattia Binottót teljes mértékben támogatják.

„Minden tudása és a karaktere megvan ahhoz, hogy elindítson egy győzelmi sorozatot,

ráadásul ott volt a Ferrarinál már Jean Todt és Michael Schumacher idején is, tehát pontosan tudja, mi kell a sikerhez, és jövőre két fiatal, ambiciózus pilótája lesz” – fogalmazott az elnök.

A négyszeres világbajnok német Sebastian Vettel távozásáról Elkann úgy vélekedett, nehezebb olyan versenyzőkre építeni, akik már nyertek vb-címeket, mint olyanokra, akik még nem.

A Ferrarinál jövőre a monacói Charles Leclerc és a most még mclarenes spanyol Carlos Sainz Jr. alkotja majd a pilótapárost.

Borítókép: John Elkann még a februári autóbemutatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában