tokió 2020

2019.03.12. 11:30

Nyilvánosságra hozták az olimpiai sportágak grafikáit

A hivatalos piktogramok mellett a Japán Posta emlékbélyegeket bocsájtott ki 500 nappal a tokiói olimpia megnyitója előtt.

Fotós: AFP

A piktogramok ezek után megjelennek a jegyeken, a televíziós grafikákban, a versenyhelyszíneken, és immár hagyományosan a játékok főbb vizuális elemei közé tartoznak majd.

Az olimpiák történetében éppen Japánban, az 1964-es tokiói játékok alkalmával használtak először hivatalosan piktogramokat a sportágak könnyebb azonosítására, azóta pedig a játékon mindegyikén megjelentek a kis grafikák.

A tervező Hiromura Maszaaki szerint az új piktogramok a korábbiaknál dizájnosabbak, megalkotásuknál arra törekedett, hogy

kifejezzék a sportolók dinamizmusát és az izmok megfeszülését, miközben az egész kép könnyed marad.

A japán karatés Kiyo Shimizu pózol a karatés piktogram mellett. Szinte csak a piktogram golyó feje miatt különböznek.
Fotó: Toshifumi Kitamura / AFP

Az emlékbélyegekben nemcsak gyönyörködni lehet, hanem megvásárlásukkal az előkészületek költségeihez is hozzájárulhatnak az érdeklődők.

A tíz bélyeget tartalmazó ívekből egymilliót kínálnak eladásra, darabját 920 jenért (2326 forint), melyből 100 jen (253 forint) a szervezőkhöz kerül.

A bélyegeken többek között a még készülő Olimpiai Stadion, valamint az olimpia és a paralimpia kabalafigurái láthatóak.

Íme, a teljes lista.
Fotó: Toshifumi Kitamura / AFP

Az első tapasztalatok alapján hatalmas az érdeklődés a különleges bélyegekre, ugyanis a központi postán az emberek kígyózó sorokban várták a nyitást, hogy hozzájuthassanak a példányokhoz.

Borítókép: az új olimpiai piktogramok bemutatója Tokióban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!