téli olimpia

2018.02.05. 21:38

Sportdiplomáciai sikert értek el a magyar korcsolyázók Phjongcshangban

A magyar küldöttségnek sikerült elérnie, hogy megnőjön a rövidpályás gyorskorcsolyázók edzésideje.

„A magyar küldöttség minden tagja egészséges, és egyéni program szerint készül, edz vagy éppen pihen a rajt előtt – nyilatkozott Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke az M1-en hétfő este. – Liu Shaoang viszont, akinek testalkata sokat változott az utóbbi időszakban, pont most tanulmányozza az új korcsolyáját, ami annyira speciális, hogy csak egy helyen, az Egyesült Államokban gyártják”.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója hozzátette: a magyar küldöttség már egy sportdiplomáciai sikert is elért, miután a házigazda dél-koreaiak más nemzetek képviselőinek nem biztosítottak megfelelő jégidőt az olimpiai versenypályán.

„Megkerestük a nemzetközi bizottságot ezzel a problémával, majd a NOB illetékesei léptek. Így azok az országok, amelyek maximális létszámmal kvalifikálták magukat a rövidpályás gyorskorcsolyára, azonos óraszámú edzéslehetőséghez jutnak, méghozzá a versenypályán”

- hangsúlyozta Orendi.

A sportvezető közölte: biztosan lesz a magyar küldöttségből rövidpályás gyorskorcsolyázó a pénteki megnyitón, viszont Knoch Viktor nem lesz ott. A 28 éves sportoló a negyedik olimpiáján vesz részt – 2006-ban pontszerző volt -, és nagy valószínűséggel ő vitte volna a magyar zászlót a megnyitón.

„Megtisztelő, történelmi a felkérés, ám meglehetősen kockázatos, így nem vállaljuk” – árulta el a MOB alelnöke. Elmondta: Phjongcshangban esténként mínusz 20 Celsius fok körüli a hőmérséklet, a nyitott stadionban sorra kerülő megnyitó pedig több órán keresztül tart majd. Knoch Viktor viszont már szombaton megkezdi szereplését, az ő hiányzását ezért szakmai érvek támasztják alá.

Közben hétfőn elutazott Budapestről a téli olimpiára a magyar küldöttség utolsó csoportja, benne öt sportoló: Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Kékesi Márton és Samsal Dalibor alpesi síző, valamint a síakrobata Swaney Elizabeth.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában