UEFA-kongresszus

2018.02.26. 14:33

Kiderült, mennyit kereshet a 2020-as Eb-győztes

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság győztese akár 34 millió euró (10,65 milliárd forint) jutalmat is kaphat - erről a kontinentális szervezet (UEFA) Pozsonyban zajló kongresszusán döntöttek.

Pozsony, 2018. február 26. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke az UEFA 42. rendes kongresszusán Pozsonyban 2018. február 26-án. (MTI/AP/Ronald Zak)

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ronald Zak

Az aranyérmes csapatnak járó prémium mellett nő az Eb összdíjazása is. Amíg a 2016-os, franciaországi Eb-n 301 millió eurót osztott szét az UEFA, addig két év múlva 371 millió eurót fog.

Emelkedik a csapatok rajtpénze is, méghozzá 1,25 millió euróval, ami így 2020-ban már 9,25 millió euró lesz.

Két évvel ezelőtt a győztesnek 8 millió euró volt a külön jutalma és a torna során maximum 27 millió eurót gyűjthetett össze. Az aranyérmes portugál csapat végül 25,5 millió euró prémiummal zárt. A csoportkörben – a 24-es mezőnyben egyedül – pont nélküli ukránok 8 millió eurót kaptak, a nyolcaddöntős magyarok 11,5 millió eurós jutalomban részesültek.

A 2020-az Európa-bajnokságot a kontinens 12 országának nagyvárosában – köztük Budapesten – rendezik meg, az elődöntőkre és a fináléra Londonban kerül sor.

Rekordbevétellel számol az európai szövetség

David Gill kincstárnok arról számolt be, hogy a mostani bevétel 2,38 milliárdra tehető, és a jelentős emelkedést az idén elrajtoló Nemzetek Ligája, valamint a Bajnokok Ligája új lebonyolítási rendszere eredményezi majd. A legrangosabb európai kupasorozatban a legfontosabb változás az lesz a 2018/19-es idénytől, hogy a négy legerősebb bajnokság első négy helyezettje automatikusan a csoportkörben kezd.

Josef Koller gazdasági igazgató közölte, hogy a 2016/2017-es ciklust az UEFA enyhe veszteséggel zárta, a valuta-árfolyamváltozások miatt 6,7 millió eurót kellett mozgósítani a tartalékkeretből, amely jelenleg 626 millió euróra rúg.

A kongresszuson elhangzott, hogy a kontinentális szövetség a bevételeit továbbra is az 55 tagország futball-infrastrukturális fejlesztésére fordítja. A befektetések konszolidálásán, a tudás-megosztáson és az oktatáson alapuló, 2004-ben bevezetett programra 2020 és 2024 között 775,5 millió eurót fordít az UEFA.

Továbbra sem lesz videóbíró a Bajnokok Ligájában

Az UEFA elnöke elmondta, ugyan nincs a technikai újítások ellen, azonban időről időre zavart lát a videóbíró alkalmazása körül. Hozzátette, az UEFA először megfelelően szeretné felkészíteni a játékvezetőket, mielőtt a nemzetközi sorozatokban is bevezetnék az eszközt.

A sportág szabályalkotó testülete (IFAB) szombaton Zürichben valószínűleg bejelenti majd, hogy javasolja a videóbíró alkalmazását. Az IFAB döntését követően az egyes szövetségek szabadon határozhatnak arról, hogy bevezetik-e a rendszert.

Az újítást eddig 13 országban tesztelték, többek között a Bundesligában, a Serie A-ban és az MLS-ben alkalmazzák. Emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették, s várhatóan az oroszországi vb-n is használják majd.

Borítókép: Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke az UEFA 42. rendes kongresszusán Pozsonyban 2018. február 26-án. 

MTI / AP / Ronald Zak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában