Phjongcshang 2018

2018.01.23. 15:41

Az orosz jégkorong-válogatott több kulcsjátékosa sem szerepelhet

Nem szerepel a téli olimpiára meghívandó orosz sportolók listáján az orosz jégkorong-válogatott több kulcsjátékosa – közölte kedden az R-Szport orosz sporthírügynökség.

A Phjongcshangba meghívandó orosz sportolók kérdésével a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) engedélyező testülete foglalkozik. Az értesülése szerint kizárt jéghokisokat nem nevezte meg a hírügynökség.

„Oroszország válogatottjának több aktív játékosa, akik vezető szerepet játszanak a nemzeti csapatban, nem szerepelnek a phjongcshangi olimpiai játékokra meghívottak listáján. Jelenleg az Orosz Jégkorong Szövetség (FHR) nagyszabású tárgyalásokat folytat arról, hogy ezek a sportolók a végleges listára felkerüljenek” – írta egy meg nem nevezett informátorra hivatkozva az R-Szport.

Az FHR sajtószolgálata az RBK orosz gazdasági lap érdeklődésére közölte, hogy nincs tudomása hokisok kizárásáról.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottságnak az orosz doppingügyekről készített jelentése az R-Szport szerint orosz férfi jégkorongosokról nem tesz említést. Nem vezetett be szankciókat az orosz hokisok ellen NOB azt követően sem, hogy lezárult a Denis Oswald vezette bizottságnak a szocsi doppingtesztek manipulálására vonatkozó vizsgálata. Kifogások csak a női jégkorong-válogatottal kapcsolatban merültek fel.

Phjongcshangban csak a NOB engedélyező bizottsága által jóváhagyott versenyzők szerepelhetnek, akik nem követtek el doppingvétséget.

Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) egy 500 jelöltből álló listát terjesztett be, akik közül a NOB 111 sportolót az RBK szerint elutasított. Az érintettek nevét nem hozták nyilvánosságra.

A Szovjetszkij Szport című napilap, egy ugyancsak névtelenül nyilatkozó illetékesre hivatkozva azt állította kedden, hogy a NOB azoknak a sportolókat zárja ki a téli olimpiáról, akik szerepelnek a moszkvai doppingellenes laboratórium adatbázisában.

„Főszerepet játszott ebben a moszkvai doppingellenes laboratórium elektronikus adatbázisa, amely 2017 novemberében került a WADA birtokába. Ebben megtalálható az orosz sportolók összes teszteredménye a 2012 januárja és a 2015 júliusa közötti időszakból. Ezen információ alapján utasítják el az orosz sportolók 2018-as phjongcshangi szereplésre való jelentkezését” – idézte a lap anonim forrását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában