karlovy vary

2018.04.23. 15:54

Milos Forman előtt tisztelegnek a nemzetközi filmfesztiválon

Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban - közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.

(FILES) In this file photo taken on November 06, 2004 Czech director Milos Forman poses after being presented with the 'Giraldillo' award for his life-long career achievements at Sevilla Festival Film Spain. Oscar-winning Czech-born film director Milos Forman, known for "One Flew Over the Cuckoo's Nest" and "Amadeus," has died aged 86, Czech media said on April 14, 2018. / AFP PHOTO / Cristina Quicler

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Cristina Quicler

Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjét idén június 29. és július 7. között rendezik immár 53. alkalommal a nyugat-csehországi fürdővárosban. A filmfesztivál költségvetése idén 140 millió korona, amelyből az állam 30 millió koronát fedez. Az összeg nagyobbik része a fesztivál támogatóinak adományaiból gyűlik össze.

A filmfesztivál ünnepélyes megnyitóján levetítik az Oscar-díjas Milos Forman egyik leghíresebb korai alkotását, az Egy szöszi szerelme című, 1965-ben készült csehszlovák filmet.

A megnyitó résztvevői meghallgatnak összeállítást hallhatnak a Forman-filmek zenéjéből. Eva Zaoralová, a filmfesztivál művészeti igazgatója szerint az Egy szöszi szerelme tette Formant híressé a filmvilágban.

Jaromír Hanzlík, 70 éves neves cseh színész megkapja a fesztivál elnökének díját. A magyar nézők Hanzlíkot például a Kórház a város szélén című csehszlovák tévésorozatból ismerik, amelyben Roman Jáchym mentőautósofőr szerepét játszotta.

A szemlére idén is Karlovy Varyba látogat a filmvilág több ismert csillaga és személyisége, de Jirí Bartoska neveket még nem hozott nyilvánosságra.

A kilencnapos filmszemlén több mint kétszáz alkotást láthatnak az érdeklődők.

A versenyprogramnak és a legkiemelkedőbb fesztiválos eseményeknek a Thermál szálló ad helyet.

A fesztivál programját a versenyprogram mellett számos tematikus szekció alkotja, köztük a Látóhatárok, Másik nézőpont, Nyugattól keletre, Függetlenek fóruma, a Variety kritikusainak szekciója, cseh filmek, de szerveznek retrospektív vetítéseket is.

Borítókép: Milos Forman 2004-ben a sevillai filmfesztiválon

AFP PHOTO / Cristina Quicler

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!