valódi sikertörténet

2021.04.05. 11:10

Megtalálták az 1944-ben elkobzott Poussin-festményt

A bibliai Lótot és két lányát ábrázoló 120 centiméter széles és 150 centiméter magas képet Poitiers német megszállásakor lopták el.

This photo released on April 1 2021, by the Carabinieri Press Office show the seventeenth-century oil painting on canvas "Loth avec ses deux filles lui servant ˆ boire" attributed to the French artist Nicolas Poussin (Les Andelys 1594 - Rome 1665), known in Italy as Niccol Pussino, was recovered by the Carabinieri unit for the Protection of the Cultural Heritage in Monza and returned to its legitimate owners. (Photo by Handout / Carabinieri Press Office / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /Carabinieri Press Office " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: CARABINIERI PRESS OFFICE / AFP

Fotó: HANDOUT

Nicolas Poussin egy olajfestményét adták vissza jogos tulajdonosának: a 17. századi képet 1944-ben a nácik kobozták el Franciaországban egy zsidó családtól, és a közelmúltban az olasz hatóságok Padovában találták meg.

A Loth avec ses deux filles lui servant a boire című, a bibliai Lótot és két lányát ábrázoló 120 centiméter széles és 150 centiméter magas képet Poitiers német megszállásakor lopták el – közölték az olasz hatóságok.

A festmény tulajdonosai a háború után kezdték keresni az alkotást, és a mű az 1936 és 1945 között Franciaországban elkobzott értékek listájára is felkerült. A festmény utáni nyomozást 2020-ban indították újra, amikor az örökösök, egy 98 éves svájci állampolgár és egy 65 éves amerikai olasz ügyvédje útján keresetet nyújtott be az ügyben.

Az olasz csendőrségnek a közelmúltban sikerült megtalálnia a képet egy padovai műkereskedőnél.

Mint kiderült, a képet 2017-ben vásárolta meg Franciaországban egy olasz műkereskedő, aki aztán eladta egy másik olasz műkereskedőnek. Utóbbi 2019-ben Hollandiában állította ki az alkotást, és a tárlaton ismerte fel egy Olaszországban élő holland művészeti szakértő.

Az olasz hatóságok végül a padovai műkereskedő otthonában foglalták le a képet, amelyet ezt követően visszaadtak jogos tulajdonosainak, az egykori zsidó család leszármazottjainak.

Nicolas Poussin (1594-1665), a francia barokk festészet legnagyobb mesterei közé tartozott. Élete nagy részét Rómában töltötte. Számos bibliai és mitológia témájú képet festett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!