világpolgár volt

2018.10.18. 06:16

Elhunyt Isztambul szeme

Ara Güler török fotós pályafutása során olyan neves embereket is fényképezett, mint Salvador Dalí, Pablo Picasso, Winston Churchill, Albert Einstein, Indira Gandhi, Maria Callas és Sophia Loren.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Ozan Kose

Az „Isztambul szemeként” emlegetett fotográfust szerda este 90 éves korában, szívleállás következtében érte a halál a török nagyváros egyik kórházában az Anadolu török hírügynökség szerint.

Ara Güler 1928. augusztus 16-án született. Fotós karrierjét a Yeni Istambul című lapnál kezdte 1950-ben, majd dolgozott a Hürriyet című újságnál, később pedig a nemzetközi sajtóban, többek közt a Paris Match és a Life magazin munkatársaként, de dolgozott a Magnum képügynökségnek is.

Több mint hét évtizeden át fotózta Isztambult, fekete-fehér felvételein a török metropolisz hétköznapi életét örökítette meg, halászokat a Boszporuszon, kereskedőket, munkásokat. Bár Isztambul fotósának tartották, ő maga hangsúlyozta, hogy világpolgár és a világot fotózza.

Munkája révén alkalma is nyílt az utazásra, megfordult az afrikai kontinensen, Afganisztánban, de mindenekelőtt szülőföldjét járta.

Isztambulban augusztusban múzeum nyílt munkássága tiszteletére. A városban kávézó is viseli a nevét.

Borítókép: Ara Güler a tiszteletére megnyílt múzeumban saját képe előtt

Forrás: AFP/Ozan Kose

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!