Különleges darabok

2022.08.04. 10:02

Öt évig restaurálják a Szent Remigius reimsi püspök életét bemutató falikárpitokat

Szent Remigius reimsi püspök életét bemutató, tíz műből álló, 16. századi falikárpit-sorozatot kezdtek restaurálni Belgiumban.

A restaurálást a belgiumi Malines-ban található De Wit nevű királyi manufaktúra végzi, a tíz impozáns gyapjú- és selyemgobelin restaurálása öt évig tart.  

Az 1896 óta műemlékként nyilvántartott és 2017 óta műemlékvédelmi okokból a közönség elől elzárt faliszőnyegek több okból is kivételesek - mondta Bénédicte Hernu, Reims város történelmi múzeumainak igazgatója. 

"Egyrészt méretük miatt: ezek az 5x5 méteres falikárpitok nem a katedrális, hanem egy apátsági templom kárpitjai voltak; és mert egy olyan sorozatot alkotnak, amely egy teljes történetet mesélnek el" - magyarázta Hernu.

A faliszőnyegeket Robert de Lenoncourt reimsi érsek rendelte meg, aki csodálta híres elődjét, aki az 5. században Reimsben megkeresztelte I. Klodvigot, a frankok királyát.  

A művek a reneszánsz művészet felé fejlődő gótikus stílusban, a 16. század első húsz évében készültek. A jeleneteket, amelyek közül a leghíresebb frank király megkeresztelését ábrázoló munka, Gauthier de Campes párizsi gobelinfestő ("cartonnier") szignálta.

Az első világháború idején, 1916-ban a tíz faliszőnyegből kilencet Párizsba szállítottak az ágyúzások elől. A tizediket, amely Reimsbe került, az elbeszélések szerint golyók lyuggatták át.

A restaurálás költsége 250 ezer eurót tesz ki. Az első három restaurált faliszőnyeg 2023-tól látható a reimsi Saint-Remi Múzeumban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!