Firenze

2021.10.03. 10:17

Nyit a képregényművészet felé az Uffizi képtár

Félszáz neves olasz képregényművész önarcképével gazdagodik a firenzei Uffizi képtár.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A képtár, a kulturális minisztérium és a Lucca Comics & Games képregényfesztivál közös kezdeményezésére 52 olasz képregényrajzoló ajánlotta fel saját portréját az Uffizinak.

Az önarcképek elsőként az észak-olaszországi Lucca városában, Európa legnagyobb és a világ második legnagyobb képregényfesztiválján, október 8. és november 1. között mutatkoznak be a közönség előtt, majd bekerülnek a firenzei képtár állandó gyűjteményébe, olyan alkotók művei mellé, mint Botticelli, Michelangelo, Caravaggio vagy Leonardo da Vinci.

A portrékollekció a jövőben minden évben egy-egy további portréval gyarapodik, melyet a luccai fesztiválon választanak ki.

A kilencedik művészeti ágnak is nevezett képregényt a múzeumi szféra elhanyagolta, ezt korrigálja a firenzei képtár Leopold de Medici bíboros szellemében, aki a meglévő portrégyűjteményt megalapozta az 1600-as években azáltal, hogy önarcképet rendelt azoktól a művészektől, akiket személyesen is ismert – mondta Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója a kezdeményezést bejelentő szerdai firenzei sajtótájékoztatón.

Az igazgató szerint a luccai képregényfesztivállal kötött szövetség az egyik első olyan lépés, amellyel a lehető legtöbb emberhez akarják közel vinni a magas művészetet.

Az Uffizi a világ egyik első klasszikus művészeti múzeumaként épít a kilencedik művészet vitalitására és kreatív erejére – mutatott rá Dario Franceschini kulturális miniszter.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!