alkalmazkodtak a járványhoz

2021.02.03. 18:35

Virtuálisan tartják a nemzetközi balettversenyt Lausanne-ban

A pandémiás szabályokhoz alkalmazkodva elkezdődött a nemzetközi balettverseny Lausanne-ban. A Prix de Lausanne hat díjáért idén húsz ország nyolcvan táncosa versenyez.

Sunmin Lee of South Korea performs during the final of the 45th International Ballet Competition "Prix de Lausanne" on February 4, 2017 in Lausanne. - The Prix de Lausanne is an international competition open to young dancers aged 15 to 18 who are not yet professionals. The best finalists win scholarships granting free tuition in a world renowned dance school or dance company. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice Coffrini

A 15-18 éves versenyzők kötelező gyakorlatait előzetesen felvették, a kilenctagú zsűri pedig egy hotel báltermében, a távolságtartás szabályait betartva, maszkban nézi és értékeli azokat.

Mint az egyik zsűritag, Nicolas Le Riche, a párizsi Operaház korábbi balett-táncosa elmondta, nincs nagy különbség az élő zsűrizéshez képest, sőt, nagyon élvezte a felvett videókat, mert azokon átsütött a táncosok szenvedélye, öröme és tehetsége.

A hatnapos verseny február 6-án a díjak átadásával zárul. A rangos díjak segíthetnek a táncosok karrierjének indulásában, mivel a győztesek egyéves ösztöndíjat kapnak egy partneriskolában vagy társulatnál. Így jutott el például Alessandra Ferri és Carlos Acosta az Amerikai Balett Színházba és a Királyi Balettbe.

A szervezők elmondták, hogy mivel a táncosok általában 20 évig tudnak fellépni, nagyon fontosnak tartották, hogy senki ne veszítsen egy évet a karrierjéből, ezért küzdöttek érte, hogy mindenképpen meg tudják rendezni a versenyt.

Kathryn Bradney, a verseny művészeti igazgatója elismerte, hogy neki hiányzik az élő esemény, de hozzátette, hogy az idén a versenybe bekerült táncosok miatt megérte megszervezni.

„Volt, amikor a táncosok a garázsból vagy akár a nappalijukból jelentkeztek be, és olyan magas színvonalú volt a teljesítményük, annyira eltökéltek voltak, hogy úgy vélem, a tánc mindenen felülkerekedik”

- mondta. A Prix de Lausanne nemzetközi balettversenyt 1973-ban alapították, azóta évente rendezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!