szolidaritás

2020.10.29. 22:07

Elhalasztanák a Goncourt-díj bejelentését

A neves akadémia csütörtökön közölte, hogy amennyiben a díjazott kilétének tervezett bejelentésekor, november 10-én a könyvesboltok be lesznek zárva, elhalasztja az eseményt.

A könyvesboltokkal szolidaritásul elhalasztaná a Goncourt Akadémia annak bejelentését, ki kapja idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.

Mivel Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére, a neves akadémia csütörtökön közölte, hogy amennyiben a díjazott kilétének tervezett bejelentésekor, november 10-én a könyvesboltok be lesznek zárva, elhalasztja az eseményt.

Az irodalmi díjról döntő zsűri tagjai sajtóközleményükben teljes támogatásukról biztosították a könyvkereskedőket, akik a koronavírus-járvány második hulláma miatt ismét nehéz helyzetbe kerültek.

A koronavírus-járvány elleni harc miatt péntektől az országban lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, és bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletek és szolgáltató egységek.

A szigorú szabályozások december 1-jéig vannak érvényben.

Számos kiadó és a könyvkereskedői szakszervezetek a könyvesboltok nyitvatartásának engedélyezését követelték csütörtökön.

A Goncourt-díjat 1903 óta ítélik oda. Csupán szimbolikus, 10 eurós pénzjutalommal jár, de jelentős hatással van a kötetek értékesítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!