a remény prófétája

2020.10.12. 10:20

Dante hamvainak visszaszerzéséért harcol Firenze

A „remény prófétájának” nevezte Dante Alighierit Ferenc pápa, aki az olasz költő, filozófus halálának közelgő, 700. évfordulója alkalmából fogadta Ravenna küldöttségét.

Dante Alighieri et sa comedie. Portrait de Dante tenant a la main la divine comedie (Divina commedia). Pres de lui, l'enfer, et la ville de Florence, au fond le purgatoire et le paradis. Peinture de Domenico di Michelino (1417-1491), 1465 Cathedrale Santa Maria del Fiore, Florence. (Duomo, Firenze) ©Luisa Ricciarini/leemage

Forrás: Leemage/AFP

Fotó: Luisa Ricciarini

A szombaton megtartott audiencián a katolikus egyházfő hangot adott reményének, hogy a 2020–21-es Dante-év sokszoros alkalmat ad arra, hogy a nagyszerű szerző műveit ismét a kezébe vegye mindenki.

„Dante arra hív minket, hogy földi utunk elveszített vagy elhomályosult lelkét ismét megtaláljuk”

– hangoztatta Ferenc pápa, hozzátéve, hogy Isten segítségével egy ilyen vizsgálódásnak szenteli 2021-et.

Dante halálának 700. évfordulója – 2021. szeptember 14. – alkalmából az olasz kormány ünnepségsorozatot tervez, amelynek középpontjában azok a helyszínek állnak, ahol Dante életét élte, köztük szülővárosa, Firenze vagy Ravenna, ahol eltemették őt.

Kiállításokat, szemináriumokat és körutakat is szerveznek az évfordulóhoz kapcsolódóan. A római Scuderie del Quirinale kiállítótérben nemzetközi kiállítást mutatnak be Dante tiszteletére.

Firenze mindeközben azon dolgozik, hogy visszakaphassa Dante hamvait, amelyeket jelenleg egy urnában őriznek a ravennai Szent Ferenc-bazilikában.

A Dante-év alkalmából Firenze városa szeretné kiállítani az urnát a Santa Croce (Szent Kereszt)-bazilikában, ahol a toszkán fővárosból származó számos költő van eltemetve.

Dante remekműve, az Isteni színjáték a külföldön legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű. Az eposz egy fiktív vándorlásról szól, amely során Dante isteni parancsra felkeresi a három túlvilági helyszínt: a poklot, a tisztítótüzet és a paradicsomot.

A műben Dante 1300. március 25-én kezdi meg túlvilági útját. Ezt a dátumot a Corriere della Sera című tekintélyes napilap egyik újságírójának, Paolo di Stefanónak a kezdeményezésére nyilvánították Dante-nappá (Dantedí) Olaszországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!