Járvány

2020.04.01. 21:09

Elmaradnak az edinburgh-i nyári fesztiválok

A több mint 70 ország 25 ezer fellépőjét felvonultató öt fesztivál minden augusztusban mintegy 4,5 millió nézőt vonz a skót fővárosba.

Elmarad az öt eseményt magába foglaló edinburgh-i nyári fesztiválok rendezvénysorozat, köztük a világ egyik legnagyobb előadóművészeti fesztiválja, az Edinburgh Fringe is. A szervezők szerdai közlése szerint 70 éve ez az első alkalom, hogy törölni kell a rendezvényeket.

A több mint 70 ország 25 ezer fellépőjét felvonultató öt fesztivál minden augusztusban mintegy 4,5 millió nézőt vonz a skót fővárosba.

Shona McCarthy, az Edinburgh Festival Fringe Society vezérigazgatója elmondta: „Szívszorító, hogy a Fringe és augusztusi testvérfesztiváljaink idén a tervekkel ellentétben nem lesznek megtartva. Ugyanakkor elfogadva a tanácsokat és végiggondolva a lehetőségeket, mind úgy véljük, ez az egyetlen megfelelő reakció az eseményekre”.

A fesztiválok történelme egészen 1947-ig nyúlik vissza, amikor a második világháború után az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál alapításával a szervezők a művészetek erejével próbálták gyógyítani a sebeket.

Ugyanabban az évben kezdődött a Fringe, amikor nyolc színházi társulat meghívás nélkül jelent meg és fellépett az első Nemzetközi Fesztivál hivatalos programján kívül. A két eseményhez aztán 1950-ben csatlakozott The Royal Edinburgh Military Tattoo elnevezésű fesztivál, a katonai és népművészeti előadókat is csatolva a csoporthoz. 1983-ban és 2004-ben egy könyv-, illetve egy művészeti fesztivállal bővült a rendezvények sora.

Az edinburgh-i nyári fesztiválok igazgatója, Fergus Linehan szerint a fesztiválok fontos szerepet játszanak Edinburgh és Skócia kulturális, társadalmi és gazdasági életében, így a döntés nem könnyen született meg.

„Az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál viszontagságok közepette született, az újrakapcsolódás és újjáépítés iránti szükségben” – fogalmazott. Hozzátette: a 2021-es fesztiválon azonnal elkezdenek dolgozni, ami mind a hangulatot, mind a gazdaságot fellendítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!