divatja van

2020.02.03. 18:57

Egyre több mecénás támogatja az olasz kultúrát

Csak az elmúlt hat hétben 25 millió eurót (8,4 milliárd forintot) adományoztak mecénások, ezt különböző kulturális értékek restaurálására fogják fordítani.

Az Art Bonus elnevezésű, 2015-ben bevezetett program keretében összesen 435 millió euró (146,5 milliárd forint) adomány érkezett erre a célra a kulturális minisztérium közlése szerint.

Az Art Bonusnak köszönhetően

magánszemélyek és vállalatok 65 százalék adókedvezményt kapnak a kulturális örökség védelmét, ezen belül a műemlékek helyreállítását, de akár a színházak működtetését szolgáló adományok után.

Csak az elmúlt hat hétben 25 millió eurót (8,4 milliárd forintot) adományoztak mecénások, ezt különböző kulturális értékek restaurálására fogják fordítani – mondta el Dario Franceschini kulturális miniszter.

A legtöbb támogató lombardiai: itt 3235 mecénás 175 millió eurót (58,9 milliárd forintot) adományozott. Velencében 54 millió euró (18 milliárd forint), Dél-Tirolban 1,3 millió euró adomány (438 millió forint) gyűlt össze.

Az elmúlt években luxusmárkák is finanszíroztak nagy restaurálási projekteket.

A Fendi olasz divatcég restauráltatta például a Trevi-kutat, a Bulgari luxusékszercég finanszírozta 2016-ban a Spanyol-lépcső felújítását, a Tod's táska-és cipőkészítő cég pedig a Colosseum renoválását vállalta magára. A világ legnagyobb szemüveggyártó cége, a Luxottica finanszírozta a velencei Rialto híd felújítását.

Az olasz kulturális szektor reneszánszát éli. A kormány egyre többet invesztál a területbe. Az állami múzeumokba 2019-ban 55 millió ember látogatott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!